Hasít a magyar mezőgazdaság, de a régi tagországokhoz képest sehol sem vagyunk

Hasít a magyar mezőgazdaság, de a régi tagországokhoz képest sehol sem vagyunk

agrarszektor.hu
Jelentősen javult a magyar mezőgazdaság termelékenysége 2010 és 2020 között, és ennek következtében érdemi felzárkózás ment végbe a régi tagországokhoz - mutatott rá Nagy István agrárminiszter. Tájékoztatása szerint a területi termelékenységet jelző mutató, vagyis az egy hektárra jutó változatlan áron számolt bruttó hozzáadott érték a vizsgált tíz évben több mint felével, 53,8 százalékkal emelkedett.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nagy István a Világgazdaságnak elmondta, ez a növekedés uniós összehasonlításban is kedvező, hiszen a nyolcadik legmagasabb érték az EU-ban és nem csak a régi tagországokét, hanem a V4 országok mutatóit is meghaladja. Ugyanakkor - tette hozzá a miniszter - a területi termelékenységben jelentős hullámzás is megfigyelhető, ami a termelés volumenének ingadozására vezethető vissza és egyúttal felhívja a figyelmet a termelői kármegelőző rendszerek - öntözés, jégvédelem, fagyvédelem - és a klímaváltozáshoz alkalmazkodó agrotechnológia fontosságára.

Nagy István arra is felhívta a figyelmet, hogy bár jelentős javulás következett be az agrárium termelékenységében, a magyar mezőgazdaság még jelentős tartalékokkal rendelkezik. Az egy hektárra jutó 2010-es árakon számolt 567 eurós bruttó hozzáadott érték 2020-ban bár meghaladja az új tagországok 489 eurós értékét, de nagymértékben elmarad a 14 régi tagország 1 284 eurós mutatójától. A magyar mezőgazdaság termelékenysége az elmúlt tíz évben érdemben kezdett felzárkózni a régi tagországokéhoz. Míg 2010-ben a magyar mezőgazdaság egy hektárra jutó bruttó hozzáadott értéke a régi tagországok 33 százalékát érte el, ez az arány 2020-ban már 44,2 százalék volt.

Az elmúlt tíz évben jelentős felzárkózás volt tapasztalható a régi tagországok szintjéhez a munkatermelékenység szempontjából is. A munkatermelékenységet jelző mutató, az egy éves munkaerő felhasználásra jutó változatlan áron számolt bruttó hozzáadott érték 2010 és 2020 között a kétszeresére nőtt, ami a hatodik legmagasabb érték az EU-ban és kedvezőbb, mint az EU-14, az EU-13 és a V4 országok eredménye.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?