2021. április 11. vasárnap Leó, Szaniszló

Hírek - Agrárpénzek

Hasít a magyar mezőgazdaság, de a régi tagországokhoz képest sehol sem vagyunk

Jelentősen javult a magyar mezőgazdaság termelékenysége 2010 és 2020 között, és ennek következtében érdemi felzárkózás ment végbe a régi tagországokhoz – mutatott rá Nagy István agrárminiszter. Tájékoztatása szerint a területi termelékenységet jelző mutató, vagyis az egy hektárra jutó változatlan áron számolt bruttó hozzáadott érték a vizsgált tíz évben több mint felével, 53,8 százalékkal emelkedett.
 
 

Nagy István a Világgazdaságnak elmondta, ez a növekedés uniós összehasonlításban is kedvező, hiszen a nyolcadik legmagasabb érték az EU-ban és nem csak a régi tagországokét, hanem a V4 országok mutatóit is meghaladja. Ugyanakkor – tette hozzá a miniszter – a területi termelékenységben jelentős hullámzás is megfigyelhető, ami a termelés volumenének ingadozására vezethető vissza és egyúttal felhívja a figyelmet a termelői kármegelőző rendszerek – öntözés, jégvédelem, fagyvédelem – és a klímaváltozáshoz alkalmazkodó agrotechnológia fontosságára.

Nagy István arra is felhívta a figyelmet, hogy bár jelentős javulás következett be az agrárium termelékenységében, a magyar mezőgazdaság még jelentős tartalékokkal rendelkezik. Az egy hektárra jutó 2010-es árakon számolt 567 eurós bruttó hozzáadott érték 2020-ban bár meghaladja az új tagországok 489 eurós értékét, de nagymértékben elmarad a 14 régi tagország 1 284 eurós mutatójától. A magyar mezőgazdaság termelékenysége az elmúlt tíz évben érdemben kezdett felzárkózni a régi tagországokéhoz. Míg 2010-ben a magyar mezőgazdaság egy hektárra jutó bruttó hozzáadott értéke a régi tagországok 33 százalékát érte el, ez az arány 2020-ban már 44,2 százalék volt.

Az elmúlt tíz évben jelentős felzárkózás volt tapasztalható a régi tagországok szintjéhez a munkatermelékenység szempontjából is. A munkatermelékenységet jelző mutató, az egy éves munkaerő felhasználásra jutó változatlan áron számolt bruttó hozzáadott érték 2010 és 2020 között a kétszeresére nőtt, ami a hatodik legmagasabb érték az EU-ban és kedvezőbb, mint az EU-14, az EU-13 és a V4 országok eredménye.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu