2020. november 24. kedd Emma

Hírek - Agrárpénzek

Hazai állattenyésztés: csődök, tőkehiány, tartozási láncok

Szinte mindennaposak a csődök az állattenyésztőknél, csökken a termelés, ömlik hazánkba a külföldi áru a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint. Hitel alig van, miközben versenyhátrányt okoz a magas áfakulcs – írja a Magyar Hírlap.
 
 

„Hazánkban átlagosan tizennyolc malac jut egy kocára évente, miközben Dániában huszonnyolc, a csúcson lévő tenyésztő államokban pedig harminchárom. Az ágazatban jelenleg a csődök, a termeléscsökkenés, a tőkehiány, a tartozási láncok erősödése és a hitelek elérhetetlensége van terítéken” – mondta Németh Antal, a VHT új elnöke. Emellett soha nem látott mértékben áramlik az import élősertés az országba, erősödik a fekete- és szürkekereskedelem.

Fegyelmezett, termelékenységi szemlélettel a hazai tenyésztők is képesek lennének produkálni a huszonnyolcas malacszámot magyar állatokkal és terményekkel, valamint magyar munkavállalókkal – jelentette ki Németh Antal. Szerinte több tízmilliárd forintra lenne szükség az ágazat megújításához, fejlesztéséhez.

Menczel Lászlóné, a VHT titkára szerint az élelmiszerekre kirótt huszonöt százalékos áfakulcs jóval magasabb a többi uniós tagország átlagos kilenc-tíz százalékos adómértékénél, márpedig erre még a hatósági díjtételek is rájönnek.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 50 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu