Hét éve megállíthatatlanul nőnek az árak a magyar mezőgazdaságban

Hét éve megállíthatatlanul nőnek az árak a magyar mezőgazdaságban

agrarszektor.hu
Fennmaradt a mezőgazdasági termékek árának emelkedő trendje - derül ki a KSH első féléves adataiból. Az agrár-, az élelmiszeripari és a fogyasztói árak közül az utóbbiak emelkedtek a legnagyobb mértékben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Miközben 2019 első felében a mezőgazdasági árak átlagosan 8,9 százalékkal, az ideiben ennél mérsékeltebben, 6,5 százalékkal emelkedtek, az egész élelmiszer-terméklánc ármozgásait nézve tehát az emelkedő trend idén is fennmaradt - mondta a Világgazdaságnak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője. A mezőgazdasági árak már hét éve nőnek. Igaz, mivel az ár hullámzik, a termelő az emelkedést kevésbé érzékeli, a fogyasztó viszont biztosan - érzékeltette a dolog lélektanát Fórián Zoltán. Továbbra is leginkább a mezőgazdasági árak hullámzanak az élelmiszer-termékláncban, az élelmiszerek fogyasztói ára viszonylag egyenletesen emelkedik.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

Az idei, rendkívüli évben eddig leginkább a fogyasztói árak nőttek, és erőteljesen húzzák felfelé az inflációt. E folyamat mögött több tényező együttes hatása húzódik meg. Az egyik a hiánypszichózis, amelyet a koronavírus-járvány előtt elég régen érzett a hazai fogyasztó. A várható hiány feltételezése olyan reflexeket hozott elő, mint a felhalmozás, a helyi termékek preferálása, a takarékos fogyasztás és az online vásárlás. Áprilisban éppen ezek miatt érték el növekedési csúcsukat (éves alapon 8,7 százalékot) az élelmiszerek már tavaly ősz óta folyamatosan emelkedő fogyasztói árai. A drágulás azóta is tart, bár némileg lassúbb tempóban (7,8-8,4 százalék). Az áremelkedést segítette a bővülő kereslet, amely bár korábban is emelkedett, de a tavasszal kapott egy sajátos löketet. Az árnövekedést gerjesztette a rendkívüli időjárás okozta terméskiesés és az állatjárványok hatása.

A koronavírus nyomán rövid időre világszerte elszakadt az ellátási lánc, majd lassan megint erőre kapott. Kialakultak új vásárlási és fogyasztói szokások. Az online csatorna térnyerése ennek kapcsán felgyorsult, és a megnyert tér az agrárszakértő szerint tartósan meg is marad. A helyi termékek felértékelődésével kapcsolatban azonban nem ilyen egyértelmű a helyzet, a tudatosodás nem lineáris. Ha nem dolgozik rá tartósan a képzés és a közösségi marketing, akkor a most elért előrelépés nem lesz tartós.

A kompetencia-központ várakozásai szerint az év hátralévő hónapjaiban tovább lassul az élelmiszer-drágulás. A fogyasztói árak az idén 7 százalékkal emelkedhetnek, a mezőgazdaságiak pedig 6 százalékkal. Az utóbbiakat az első fél évben inkább az állat- és állatitermék-árak húzták felfelé, ezek egy év alatt 8,9 százalékkal nőttek, a növények esetében 5,2 százalékos az áremelkedés.

A legjobban a sertés és a gyümölcs drágult. A sertés ára a márciusig tartó egy évben lendületesen emelkedett, majd 20 százalékkal visszakorrigált, de a vágósertés az első fél évben így is 24 százalékkal többe került, mint egy évvel korábban. Fórián Zoltán szerint az emelkedésben elsősorban az afrikai sertéspestis miatti kivágások okozta világpiaci keresletbővülés, a korrekcióban pedig már inkább a koronavírus húsipari hatásai jelentkeztek. A sertéspestis németországi megjelenése miatt most újra lejtőn vannak az árak. A gyümölcs az időjárási anomáliák és a tavaszi szállítási nehézségek miatt drágult. A kompetencia-központ várakozásai szerint tartósan el kell búcsúznunk az olcsó gyümölcstől. Ez felértékeli a saját termést, amire szükség is van, hogy a szektor leépülését megelőzzük - tette hozzá Fórián Zoltán.

Mindezek a ráfordítások az árak alig érzékelhető, 0,2 százalékos növekedése mellett történtek, így az agrárolló tovább nyílt. Tény ugyanakkor, hogy a ráfordítások árváltozása mögött is egymást kiegyenlítő hatások állnak: az üzemanyag- és a műtrágyaárak lefelé, a növényvédő szerek és állatgyógyszerek felfelé húzták a költségeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13