2020. április 1. szerda Hugó

Hírek - Agrárpénzek

Hihetetlen, ami most van: őrült módon beruházna mindenki

A mezőgazdasági termelést hivatásszerűen, azaz árutermelés céljából folytató gazdálkodók 77%-a tervezi gazdaságának fejlesztését a következő 2–3 évben. Több mint négyötödük tervez beruházást öt éven belül. Csak minden ötvenedik gazdálkodó gondolkodik középtávon gazdaságának visszafejlesztésében, megszüntetésében.
 
 

A megkérdezett gazdálkodók négyötödénél (80%) volt beruházás az elmúlt öt évben, és 84%-uk tervez beruházást a következő öt évben, tehát 2021-ig, vagyis a következő európai uniós pályázati ciklus elejéig – derül ki az AgroStratéga elemzéséből. Ez négy százalékpontos emelkedést mutat a megelőző ötéves időszak adatához képest, ami egyértelműen jelzi a beruházási hajlandóság növekedését.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2017-es agárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2017 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

 


A gazdálkodás középtávú irányát firtató kérdésre a válaszadók 18%-a felelte azt, hogy a gazdaság változatlan formájú fenntartását tervezi. A válaszok mindössze 2%-a vonatkozott a gazdaság visszafejlesztésére, megszüntetésére. A gazdálkodók 3%-a tervezi a gazdaság átadását, eladását, bérbe adását 2–3 éven belül. Több mint háromnegyedük (77%) gondolkodik a gazdaság fejlesztésében a következő 2-3 évben.


A gazdálkodók 42%-a a birtok méretének növelése mellett annak technikai, technológiai fejlesztését is célul tűzte ki (pl. gépbeszerzéssel). További egynegyedük (25%) a meglévő birtok gépesítésének színvonalát fejlesztené, bő tizedük (11%) pedig a meglévő technikai, technológiai adottságok mellett növelné a birtok méretét. Tehát a gazdaságok kétharmadánál (67%) várható beruházás a gépparkba, 53%-uknál pedig termőföldvásárlással vagy földbérlettel a birtokméret növelése a cél.

Erre koncentrálnak a felmérésekben
Az AgroStratéga 2016-ban ötödik alkalommal indította útjára azt a kutatást, amelynek kérdőíve a mezőgazdasági termelést hivatásszerűen, azaz árutermelés céljából folytató egyéni gazdálkodók és cégvezetők szakmai információszerzési szokásaival, valamint jövőképével kapcsolatos kérdéseket tartalmazza. Az 1665 fős mintában kizárólag a hivatásszerűen, azaz árutermelés céljából gazdálkodók jelennek meg, mivel ők a kutatás célcsoportja. A felmérés így nem a teljes agráriumról ad képet, hanem a mezőgazdaságilag hasznosított terület döntő hányadát művelő, egységes agrártámogatási kérelmet benyújtókra nézve reprezentatív. A kérdőívkitöltők által művelt terület nagyságának összege közel háromszázezer hektár, átlagos birtokméretük pedig 176 hektár.

 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu