Holnap startol az OMÉK - A magyartarkától a KAP-reformig

agrarszektor.hu
Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás idén rekordnagyságú területen kerül megrendezésre.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Holnap startol az OMÉK, azaz az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás, amely Magyarország legnagyobb agrárgazdasági rendezvénye. A vásárt valószínűleg az agrárszakemberek számára nem kell bemutatni, hiszen a rendezvény több mint százéves múltra tekint vissza, idén pedig rekordnagyságú területen várja a látogatókat, kiállítókat és agrárszakembereket. Az eseményről a vásárt szervező Agrármarketing Centrum vezérigazgató-helyettesesével, dr. Simon Péterrel beszélgettünk.

Agrarszektor.hu: Már csak az utolsó simítások vannak hátra az idei OMÉK indulása előtt. Mik a várakozásaik az idei rendezvénnyel kapcsolatban?

S.P.: Az idei OMÉK egyelőre nagyon bíztató eredményeket tud felmutatni. A kiállítószám magasabb, mint 2 éve volt, pedig azt is egy nagy rendezvényként tartjuk számon. Több mint 700 kiállító lesz, és hatalmas területeket töltöttünk meg.

Agrarszektor.hu: Milyen programokkal várják idén a látogatókat?

S.P.: Minden célcsoportnak igyekszünk megfelelni. Egyrészről azt a célt tűztük ki, hogy megmutassuk a mezőgazdaságot a városi népességnek, és ennek mentén egy nagyon gazdag közönségprogramot terveztünk. Bemutatjuk az összes jelentősebb termékpályát: közösségi standokon állít ki a Tej Terméktanács, a Hússzövetség, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács, valamint az Agrárkamara is külön standdal lesz jelen. A promenádot telerakjuk hagyományos kézműves és tájjellegű termékekkel, külön biostandunk is van. A G pavilonban pedig a turizmus határterületeire fókuszálunk, így pl. a regionális gasztronómiára, valamint egy egyedi boros kóstolózónát is kialakítottuk

Agrarszektor.hu: A vásár keretében szakmai rendezvényeket is szerveznek. Mi a fő fókusz?

S.P.: Az idei OMÉK keretében több mint 30 konferenciát rendezünk, minden tárgykörben. A rendezvénysorozatnak van egy oktató része is, ezek a rendezvények regisztrált diákcsoportoknak ingyenesek. Ezen felül pedig van egy nagyon erős diplomáciai vonulata is az eseménynek. Így például a vásár kereteiben történik a visegrádi négyek agrárminiszteri találkozója, illetve sor kerül egy magas szintű orosz látogatásra is. Az idei OMÉK gyakorlatilag Magyarország legnagyobb gépbemutatója is lesz egyben, a Kincsem Parkban pedig Omék futamokat is szponzorálunk.

Agrarszektor.hu: Visszakanyarodva az orosz jelenlétre, hogyan illeszkedik ez a rendezvénysorozatba?

S.P.: Az orosz jelenlét egyrészt a keleti nyitásként emlegetett kormányzati törekvésekhez kapcsolódik, másrészt a rendezvénysorozat révén szeretnénk elősegíteni a magyar cégek külpiacokra jutását is. A magyar cégeknek Európán kívüli piacokra, különösen Oroszországba élelmiszert exportálni meglehetősen komplikált és költséges, a belépni kívánó cégek jelentős adminisztratív akadályokkal találják szembe magukat, amelyekkel pl. az Európai Unión belül nem. Az ilyen magas szintű találkozók hozzájárulnak ahhoz, hogy az adminisztratív akadályok lebomoljanak, illetve előrelépés történjen ezen a téren.

Agrárszektor.hu: A fókusz csak az orosz, vagy az Oroszországhoz kötődő piacokra is kiterjed?

S.P.: Tudni kell, hogy a volt Szovjetunió országaiba Moszkván keresztül vezet az út, Közép-Ázsiába Moszkva az átrakópont. Ősszel az AMC egyébként egy kazahsztáni kiállítást is szervez, hogy közvetlen kapcsolat is kialakuljon, de azért alapvetően érdemes az orosz kapcsolatokat építeni ezeknek a távoli piacoknak az eléréséhez.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03