Igazi horror: milliárdos károkat okozott a felelőtlenség a magyar erdőkben

Igazi horror: milliárdos károkat okozott a felelőtlenség a magyar erdőkben

agrarszektor.hu
A 2019-2020-as vadászati idényben 16 ezer nagyvad pusztult el gázolás miatt Magyarországon. Elsősorban nagyvadak esnek áldozatul, de az apróvadak is nagy számban pusztulnak el a gázolások miatt a magyar közutakon, mondta az InfoRádiónak Méhes Dóra, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) szóvivője. A szakember hozzátette, hogy ezek a balesetek milliárdos kárral járnak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Méhes Dóra elmondta, hogy a Soproni Egyetemnek van egy statisztikája, amely alapján az ütközések következtében elhunyt vadállatok fele nagyvad, a számuk mintegy hatezer volt az elmúlt vadászidényben. Közel 10 ezer róka, 4 és fél ezer borz és közel 450 vidra lett ilyen ütközések áldozata, írta meg az Infostart. Ha ezek értékét nézi az ember, akkor elmondható, több mint 1,1 milliárd kár keletkezett a vadállományban, ecsetelte az OMVK szóvivője. A vadgázolások gyakoriságáról, a balesetek elkerüléséről, illetve ezek bekövetkezte után a teendőkről az Agrárszektor is beszámolt a közelmúltban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha valaki vadat lát az út mentén, akkor lassítania kell, vagy ha nagyvadról van szó teljesen megállni. Ha megtörténik a baj és a kocsi elé ugrik az állat vészfékezés szükséges, de semmiképpen sem szabad félrerántani a kormányt. A vadgázolás közúti balesetnek számít, így az ütközés után mindenképpen rendőrt kell hívni, sorolta a teendőket Méhes Dóra. A szóvivő azt is hozzátette, hogy az elütött vadat tilos hazavinni, mert ez lopásnak számít. Méhes Dóra arról is beszélt, hogy ha az ütközéskor a vad nem pusztult el, semmikép sem szabad a közelébe menni, mert a sérült, rémült állat veszélyes lehet.

Nem szabad elvinni a helyszínről a vadat. A területileg illetékes vadászatra jogosultak kiértesítése megtörténik a rendőrségen keresztül. A vad állami tulajdon, mondta Székely István, az OMVK ügyvédje. A szakember kifejtette, hogy egy vadgázolás bonyolult peres eljárássá is fajulhat, ökölszabályként annyi mondható el, hogy a vadveszélyt jelző tábla és az autós vezetési stílusa perdöntő lehet.

Felróható magatartás lehet a vadászatra jogosult oldaláról az, ha egy évszázados vadváltó keresztezi a közutat, vagy pedig olyanok a körülmények, hogy a vadak folyamatosan mozognak az út egyik oldaláról a másikra, és nincs kint a vadveszélyre figyelmeztető tábla. Ha nincs kint, a vadászatra jogosult felel az autóban okozott kárért, és viseli a vadban keletkezett kárt is. Ha viszont kint van a tábla, és az autós még túl gyorsan is hajt, akkor az autós felelhet, mondta el Székely István.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?