2019. december 15. vasárnap Valér

Hírek - Agrárpénzek

IGC: nincs remény több kukoricára

A Nemzetközi Gabona Tanács (IGC) legfrissebb, novemberi jelentése is minden reményt eloszlat a jövő évi magasabb kukoricatermés elől, sőt októberi előrejelzéséhez képest még egy millió tonnával kevesebb betakarítást prognosztizál a 2010/11-es évre.
 
 

Az októberi előrejelzésben éves szinten még 27 millió tonnás kukorica raktárkészlet csökkenéssel számoltak az idei gazdasági évre vonatkozóan, a ma kiadott elemzésben azonban már 31 milliós csökkenést jeleztek előre.

Ennek oka, hogy megszűnt a remény a jobb brazil, illetve amerikai terméshozamra. Ennek ellenére a 810 millió tonnásra becsült idei kukoricatermés még mindig magasnak számít összehasonlítva a korábbi évekkel. Augusztusban az IGC még 19 millió tonnával többre számított, ekkor azonban még nem lehetett tudni, hogy az USA-ban idén ilyen gyenge lesz a terméshozam.

Eközben a fogyasztást illetően nem módosított előrejelzésén múlt hónap óta a szervezet: továbbra is rekord 840 millió tonnát jósolnak. Ezen belül takarmány célra azonban 3 millió tonnával kevesebbel, 487 millióval számolnak. A termény üzemanyagként történő hasznosítását is revizionálták: mostani jelentésükben már 228 millió tonnával számolnak, a múlt havi 225 millió helyett.

Ezeknek megfelelően a következő évre átvihető készletek négy éves mélypontra, 121 millió tonnára csökkenhetnek.

A Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) novemberben kiadott előrejelzésében még 4,9 millió tonnás termelésnövekedéssel számolt, vagyis a 2010/11-es évre vonatkozó 818,5 millió tonnás jóslata ismét meghaladja a gabonatanácsét.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu