Így állnak most a vidékfejlesztési program kifizetései: itt a lista, mire mennyi jutott

agrarszektor.hu
A vidékfejlesztési programban (vp) már 435,7 milliárd forintot kifizettek a pályázóknak, 34,2 százalékát az 1274,6 milliárd forintnyi kötelezettségvállalásnak - tájékoztatott Nagy István agrárminiszter a március végi állapotok alapján a parlament honlapján, Vadai Ágnes (DK) országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére válaszolva. A levélhez csatolt részletes bontás alapján a március 31-i adat szerint a legjelentősebb tétel az agrár-környezetgazdálkodási kifizetéseké, amelyek már csaknem 58 százalékban teljesültek, meghaladva a 118 milliárd forintot.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Kertészeti korszerűsítésre, ezen belül kertészeti gépbeszerzésre 23,28 milliárd forint volt a kötelezettségvállalás mértéke, ebből 62,2 százalékot, 14,48 milliárd forintot fizettek ki. A mezőgazdasági kisüzemek fejlesztésére tett kötelezettségvállalás 3,66 milliárd forint volt, amelyből 2,6 milliárd forintot teljesítettek. Az összesítés szerint a vidékfejlesztési programban a jégesőkár megelőzésére szolgáló beruházásra 1,8 milliárd forint volt a kötelezettségvállalás, amelynek már a felét fizették ki március végéig. A mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás kötelezettségvállalása 21,17 milliárd forint volt, ebből 12,87 milliárd forint jutott el a támogatottakhoz. 

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott induló támogatás kötelezettségvállalás mértéke március 31-én 15,38 milliárd forintot tett ki, a kifizetések értéke meghaladta a 10,94 milliárd forintot. Az erdőgazdálkodási potenciálban okozott erdőkárok helyreállítására 1,61 milliárd forint értékben vállaltak kötelezettséget, amelynek 97,1 százalékát fizették ki március 31-ig - derült ki az összesítőből. Az ökológiai gazdálkodásra áttérésre, illetve ökológiai gazdálkodás fenntartására 62,3 milliárd forintra rúg a kötelezettségvállalás, ennek 31,2 százalékát már megkapták a támogatottak.

Egyes állattartó telepek korszerűsítésére 451 millió forint, a baromfitartó telepekére 3,5 milliárd forint, a szarvasmarhatartó telepekére 6,2 milliárd forint, a juh- és kecsketartó telepekére 1,2 milliárd forint, a sertéstartó telepekére több mint 4 milliárd forint, a trágyatároló építésére pedig 3 milliárd forint kifizetése történt meg. A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatásra 58,3 milliárd forintról van döntés, a támogatás 22 százalékát kapták meg eddig a gazdák.

Jelentős forrás, 113 milliárd forint megy mezőgazdasági termékek értéknövelésére a feldolgozásban, ebből egyelőre 14,7 milliárd forint jutott el a pályázókhoz. Jelenleg 17 százalékos a kifizetés a borászati termékfejlesztések és erőforrás-hatékonysági támogatások esetében, itt 34,3 milliárd forint a teljes kötelezettségvállalás.

Nagy István a képviselő érdeklődésére közölte azt is, hogy a Magyar Halgazdálkodási Operatív Programban (MAHOP) március 31-én 7,9 milliárd forint értékben vállaltak kötelezettséget, amelyből az adott napig 2,4 milliárd forint (30,9 százalék) kifizetése történt meg. Az összesítő szerint egyebek között 561 millió forintot fizettek ki a halfogyasztás népszerűsítésére szolgáló kommunikációs és promóciós kampányra, 761 millió forintot a környezetvédelmi szolgáltatásokat biztosító akvakultúra fejlesztésének előmozdítására, 347 millió forintot a halgazdálkodással kapcsolatos adatgyűjtésre, a DCF projekt megalapozására és végrehajtására, valamint 453 millió forintot az akvakultúrába történő termelési célú beruházások támogatására. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?