2020. augusztus 13. csütörtök Ipoly

Hírek - Agrárpénzek

Így csábítják a magyar fiatalokat az agráriumba: ez lehet a megoldás a munkaerőhiányra

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) idén nyáron az egész országra kiterjesztve, összesen 360 általános iskolás diák számára szervezte meg a „Szakmakóstoló hét” nevű pályaorientációs eseményeit. A kezdeményezésnek köszönhetően a fiatalabb generáció a különböző szakmák profilját kellőképpen megismerve találkozhatott a leendő munkaadókkal, és betekintést nyerhetett abba, hogy az adott szakmákat milyen munkakörülmények jellemzik.
 
 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a köztestület megyei szervezetei a tavalyi sikeres, első ízben Bács-Kiskun megyében megtartott program után idén nyáron, június 17. és július 19. között az egész országra kiterjesztve, 18 agrár-szakképző intézmény bevonásával szervezte meg a „Szakmakóstoló hét” nevű pályaorientációs eseményeit - írja közleményében a kamara. A mozgalmas és interaktív programokban 360, 5-7. osztályos, az adott agrárszakképző intézmény beiskolázási körzetébe tartozó általános iskola pályaválasztás előtt álló diákja vett részt.

Összesen kilencféle (erdészeti szakmunkás; gazda; húsipari termékgyártó; kertész és kistermelői élelmiszer-előállító; falusi vendéglátó; lovász; mezőgazdasági gépész; pék-cukrász; szőlész-borász) szakképesítéssel ismerkedhettek meg a résztvevők játékos szakmatanulás keretei között. A programok között szerepelt határszemle – ahol a tanulók betekintést nyertek a szántóföldi növénytermesztésbe –, megismerkedhettek a kertészettel, vagy az állattartással összefüggő munkafolyamatokkal. A diákok megtanulták és gyakorolták a gazdasági állatok almozásának és takarmányozásának fogásait, de a fogathajtás, a lovaglás sem maradt ki a tevékenységek közül. A résztvevők bepillanthattak a termények feldolgozásába is, valamint a tangazdaságokban és a gazdálkodóknál a mezőgazdasági erőgépeket működés közben próbálhatták ki. Felkeltette az érdeklődést a modern mezőgazdaságban ma már nélkülözhetetlen drón működésének bemutatója, valamint a farmszimulátor kipróbálása, amellyel a gyerekek virtuálisan gazdálkodhattak: szántottak, vetettek, betakarítottak. Izgalmas élményt nyújtott számukra a különböző mezőgazdasági termények, élelmiszerek érzékszervi vizsgálatával összekötött felismerési feladat. A tanulóknak lehetőségük nyílt pék- és cukrászüzem látogatására, ahol a sütőipar területére nyertek betekintést. A pályaorientációs hét zárásaként a diákok a megszerzett ismereteiket, tapasztalataikat, élményeiket szüleiknek egy-egy családi vetélkedő keretében mutatták be.

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A résztvevő diákok számára meghirdetésre került egy, a „Szakmakóstoló hét” élményeit feldolgozó pályázat. Az első három helyezett tanuló elviheti osztályát egy egynapos agrárszakmai kirándulásra, ahol az osztály megismerkedhet az agrárium világával. A pályamunkák elbírálására 2019. augusztus 30-ig kerül sor a NAK Képzési Igazgatóságán. A nyertesekről a pályázó tanulók iskoláját a kamara 2019. szeptember első hetében értesíti.

A NAK a kezdeményezéssel az agráriumban mutatkozó munkaerőpiaci igényekre ad választ. A „Szakmakóstoló hét” a köztestület által már hagyományosan az őszi, egynapos rendezvénysorozat kiegészítéseként jött létre, így is népszerűsítve a mezőgazdasági és élelmiszeripari szakmákat. A rendezvény a hagyományos pályaorientációs programokkal szemben az agrárszakképesítések élményalapú megismerését helyezte előtérbe, ahol a tanulók kipróbálhatják a munkafolyamatokat a duális képzésben résztvevő gazdálkodók bevonásával. Így az orientációs hét keretében olyan átfogó ismereteket kaptak az adott szakképesítésről, amely biztosítja a tudatos pályaválasztás lehetőségét. A tapasztalatok szerint a fiatalabb generáció bevonása kiemelten fontos, hiszen így felkészülten, a különböző szakmák profilját kellőképpen megismerve találkozhatnak a leendő munkaadókkal, és képet kaphatnak arról, hogy az adott szakmákat milyen munkakörülmények jellemzik.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu