Így sokkal könnyebb lehet - Agrárhitelek garanciával (x)

agrarszektor.hu
Finanszírozási szempontból ma a mezőgazdaság az egyik legjobban teljesítő ágazat, emellett pedig jelentős növekedési potenciállal is bír - hangsúlyozza Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója. Az AVHGA készfizető kezesség nyújtásával támogatja a mezőgazdasági, illetve a vidéki mikro-, kis- és középvállalkozások hitelhez jutását. Az alapítvány tevékenysége is hozzájárult ahhoz, hogy a mezőgazdasági hitelállománya az elmúlt öt évben mintegy 15 százalékkal, 342 milliárdról 392 milliárd forintra nőtt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

- Mivel foglalkozik az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány?

- Az alapítványt 1991-ben a PHARE program keretében alapították. Nem hitelnyújtás a feladatunk, készfizető kezesség nyújtásával támogatjuk a mezőgazdasági és a vidéki mikro-, kis- és középvállalkozások hitelhez jutását. A készfizető kezességvállalás egyaránt jó a vállalkozónak, a hitelező banknak vagy takarékszövetkezetnek és a gazdaságnak is.

Az AVHGA olyan kis- és közepes vállalkozásnak nyújt segítséget, amely bár jó üzleti tervvel rendelkezik, de hitelhez mégsem jut hozzá, elegendő tőke vagy fedezet hiányában. Erre a problémára nyújt megoldást az alapítvány kedvezményes kezessége, amely mögött állami viszontgarancia áll. Akár a hitelösszeg 80%-ára is kezességet vállalunk, így a bankok, takarékszövetkezetek számára hitelképessé válik a vállalkozó, és jobb feltételekkel juthat hitelhez. A garanciavállalás révén egyúttal csökken a bankok, takarékszövetkezetek kockázata.

- Mi a kezességigénylés folyamata? Mennyiben növeli a hitelfelvétel egyébként sem kevés adminisztrációját? 

- Több mint 150 pénzügyi intézménynél lehet igényelni az alapítvány kezességét, mi az ügyféllel nem állunk közvetlen kapcsolatban. Az igénylés az ügyfél részéről nem jár plusz adminisztrációs feladattal, azt teljes egészében a bankkal bonyolítjuk. Mi is végzünk kockázatelemzést, de alapítvány lévén a bankokénál enyhébb feltételekkel dolgozunk. Célunk a gazdálkodók finanszírozásának segítése, ezért mindig az alapítványnál elérhető legkedvezőbb lehetőségeket kínáljuk fel. Gyors az ügyletek bírálata, akár egy napon belül is születhet döntés.

- Hogyan értékeli az alapítvány eredményeit?

- Az elmúlt öt évben a mezőgazdaság hitelállománya 342 Mrd Ft-ról 392 Mrd Ft-ra, mintegy 15%-kal növekedett, miközben a teljes vállalati hitelállomány, azon belül az élelmiszeripar, az építőipar és a feldolgozóipar hitelezése csökkent. Az alapítvány fontos szerepet játszott abban, hogy a mezőgazdasági hitelállomány 2012 végétől folyamatos és magabiztos növekedésnek indult. Az AVHGA fennálló hitelállománya az elmúlt éveket tekintve folyamatos növekedést mutatott, a Magyar Nemzeti Bank által elindított Növekedési Hitelprogram kezdete óta a trend tovább erősödött, és a 2009. év végi 96 Mrd Ft-ról 2014. év végére 154 Mrd Ft-ra nőtt. A garantált ügyletek száma 2014-ben 6415 volt, lényegesen meghaladva a 2013. évi 5108 és a 2012. évi 3620 ügyletszámot.

- Mennyire tartja fontosnak az uniós programokat?

- Véleményem szerint az uniós programok hoznak igazi áttörést a fejlesztések finanszírozásában. A pályázati támogatások döntő szerepet játszanak a beruházások ösztönzésében, ugyanakkor a fejlesztések csak tudatos pénzügyi tervezés és valamennyi szükséges forrás megfelelő rendelkezésre állása mellett valósíthatók meg sikeresen. Az elnyert vissza nem térítendő támogatás a beruházási költségek csak egy részét fedezi, emellett az önerőt és a projekt működtetéséhez nélkülözhetetlen forgóeszközök finanszírozását is biztosítania kell a vállalkozásnak, a legtöbb esetben hitelfelvétellel. Figyelembe kell venni a támogatások utólagos folyósítását is, így a támogatás-előfinanszírozás szintén megoldandó feladat. Az AVHGA kezessége minden felmerülő finanszírozási igény kielégítését képes segíteni.

- Mennyire különbözik az agrárium más ágazattól?

- Finanszírozási szempontból a mezőgazdaság az egyik legjobban teljesítő ágazat, emellett jelentős növekedési potenciállal is rendelkezik. Egyéni megközelítést igényel az agrárium, speciális szakértelem és folyamatos termékfejlesztés szükséges. Speciális az ügyfélkör, az őstermelőket, családi gazdálkodókat emelném ki legfőképp. A mezőgazdasági vállalkozások hitelezéséhez nagyobb arányban igényelnek intézményi kezességet a hitelintézetek.

- Az alapítvány egy speciális pénzügyi intézmény vagy egy támogató intézmény?

- Mindkettő. Speciális támogatási szabályok érvényesek az agráriumra. Az állami szerepvállalás mellett működő kedvezményes hitelprogramok állami támogatásnak minősülnek. A kis- és középvállalkozások csak abban az esetben részesülhetnek támogatásban, ha megfelelnek valamely támogatási jogcím feltételeinek. Ezek a szabályok szigorú korlátokat állítanak, például a vállalkozás de minimis támogatási kerete hamar kimerül, vagy a vállalkozás vissza nem térítendő támogatás formájában megkapja a maximálisan megengedhető támogatási mértéket, így a kapcsolódó hitelhez vagy kezességhez nem nyújtható további támogatás. Támogatási jogcím hiányában csak magasabb, piaci díjon nyújtható hitel és kezesség. Az AVHGA viszont, alapítványi magánforrásként, saját kockázatra is nyújthatja szolgáltatásait, ezért szinte mindig képes kedvezményes díjon finanszírozni. Az elmúlt évben számos esetben sikerült alapítványi támogatással segíteni olyan vállalkozásokat, amelyek másképpen nem jutottak volna hitelhez. A Növekedési Hitelprogram 2,5%-os korlátja miatt az alapítvány segítsége nélkül ezek a projektek nem valósulhattak volna meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?