Íme a gazdaságvédelmi akcióterv mezőgazdaságot és élelmiszeripart érintő részletei

Íme a gazdaságvédelmi akcióterv mezőgazdaságot és élelmiszeripart érintő részletei

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) üdvözli a koronavírus-járvány okozta helyzet kezelése érdekben az utóbbi napokban bejelentett kormányzati intézkedéseket, melyeknek a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart érintő részletei a NAK és az Agrárminisztérium összehangolt javaslatai mentén születtek meg.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a tagjaitól érkezett jelzések alapján az elmúlt hetekben az Agrárminisztériummal egyeztetve kidolgozta azon javaslatokat, amelyek a koronavírus hatásainak csökkentése érdekében szükségesek - írja közleményében a NAK. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az operatív törzs április 7-i sajtótájékoztatóján jelentette be a kormány legújabb gazdasági csomagját, amelyben az agrárgazdasági kamara javaslatai is jelentős súllyal szerepelnek. A gazdasági csomag számos területen érinti a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban tevékenykedő vállalkozásokat. A javaslatok legfontosabbak elemei a következők:

1.) Élelmiszergazdasági támogatási programok

  • Elindul a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő program

  • Kedvezőbbé válik az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitel

  • Beruházási programok indulnak
  • A kutatás-fejlesztési és innovációs projektek indításának támogatása a modern adatalapú technológiák és eljárások bevezetése és alkalmazása céljából
  • Digitális Agrár Rezsicsökkentési program indul, amivel mérsékelhetőek a gazdák kiadásai 2021-től
  • Munkahelyvédelmi bértámogatás, és a munkaidőkeret maximális időtartamának meghosszabbítása.

2.) Adókönnyítések

  • Kiterjesztésre kerül a munkáltatói és munkavállalói tehercsökkentés a díszkertész-ágazat egy részére, a bortermelőkre, a pálinka-előállítókra és a kisüzemi sörfőzdékre június 30-ig
  • Elhalasztásra kerül az éves beszámolók és adóbevallások határideje szeptember 30-ra
  • Felgyorsítják az áfa-visszaigényléseket (normál adózónak 75 napról 30-ra, megbízható adózónak 30-ról 20 napra).

3.) A hazai termékek nagyobb arányú megjelenésének támogatása a hazai közétkeztetésben és boltokban

  • Szabályozási környezet módosítása, a konyhák közösségi beszerzéseinek promotálása, optimalizálása, központosított beszerzéssel rövid ellátási láncban a hazai élelmiszer-gazdasági szereplők megerősítése érdekében
  • Egységes védjegyrendszer bevezetése
  • 2021-től élelmiszer nyomonkövetési rendszer kerül bevezetésre

4.) Kistelepülések ellátásbiztonságának elősegítése

  • Ehhez kapcsolódóan a szükséges logisztikai rendszer kialakítása, illetve megerősítése, munkahelymegtartó támogatások biztosítása

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara bízik benne, hogy a fenti intézkedések segítséget jelentenek a nehéz helyzetbe került tagjainak ebben a kritikus időszakban. Az egyes intézkedések részletei várhatóan a következő napokban kerülnek ismertetésre, ezeket a köztestület a portálján (www.nak.hu) teszi közzé. A kamarai tagságtól számos észrevétel, javaslat érkezett már eddig is, azokra a továbbiakban is számít a NAK, mind az erre a célra létrehozott forródrótos telefonszámon (+36 1 803 62 33), mind a megyei agrárkoordinációs munkacsoportokon keresztül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 23. 13:31