2021. április 16. péntek Csongor

Hírek - Agrárpénzek

Import tojás, csökkenő fogyasztás, új ketrecek - bajban vannak a tojástermelők

A tojástermelés nehéz helyzetben van a takarmányárak emelkedésének, a tojásfogyasztás csökkenésének, és a túltermelés miatti dömpingáron érkező tojásimport miatt - mondta Thury Attila, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (Tojásszövetség) alelnöke a tojás világnapja alkalmából tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón.
 
 

További nehézség, hogy az EU új, tojótyúktartásra vonatkozó szabályzata szerint 2012 januárjától nem használhatók a hagyományos ketrecek, emiatt pedig mintegy 25-30 százalékkal kevesebb tyúkot lehet majd ugyanakkora területen tartani, egy ketreccsere költsége pedig 2500-400ft között mozog - számol be a hir6.hu

Thury szerint az ágazat másfél éve az évtized legrosszabb időszakát éli, az étkezési tojás belföldi értékesítése 18 százalékkal csökkent 2011 első harminchat hetében, az uniós államokból érkező étkezési tojásimport 14,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a magyar export pedig 50 százalékkal csökkent 2011 első 36 hetében az előző év azonos időszakához képest. A napos csibék száma is túl alacsony, az év első felében 1,876 millió volt, és a termelés is kevesebb, mint tavaly ilyenkor: összesen 345,400 millió tojás.

Gondot jelent továbbá, hogy a termelői árak tavaly óta csökkennek, a fogyasztói árak viszont szinten maradtak. A termelők folyamatosan veszteségesek, a takarmányárak tavaly ilyenkorhoz képest 45-50 százalékkal nőttek, a fogyasztás pedig évek óta csökken. (2009-ben már csak 247 db tojás jutott egy főre évente.)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu