Itt a bejelentés: több mint 120 millió eurót költ az EU környezetvédelmi projektekre

Itt a bejelentés: több mint 120 millió eurót költ az EU környezetvédelmi projektekre

MTI
Az EU 121 millió eurót fektet a LIFE környezetvédelmi és éghajlat-politikai program keretében megvalósuló új integrált projektekbe - jelentette be az Európai Bizottság illetékes szóvivője.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A program költségvetése 20%-kal nőtt az előző évhez képest. Ezzel 12 uniós tagállam, többek között Magyarország, környezetvédelmi célkitűzéseinek előmozdítását kívánják szolgálni. Ezek az integrált projektek várhatóan jelentős kiegészítő forrásokat fognak mozgósítani, segítve a tagállamokat más uniós finanszírozási források felhasználásában.

Az unió magyarországi projektjének célja, hogy mérsékelje az ország energiatermelésének függését a barnaszéntől. A LIFE programhoz kapcsolódó források elősegítenék Magyarország utolsó lignittüzelésű erőműve, a Mátrai Erőmű fokozatos átalakítását szén-dioxid-mentessé. Ennek keretében a lignittüzelésű erőművi blokkokat alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiai megoldásokat alkalmazó blokkok váltják fel. Ilyen megoldás a megújuló energia felhasználása, az energiatárolás, valamint a földgáztechnológiák alkalmazása.

A szénerőmű a magyarországi energiaágazat szén-dioxid-kibocsátásának közel 50%-áért felel, ezáltal Magyarország 2050-es karbonsemlegességi céljainak eléréséhez elengedhetetlen az erőmű kapacitásainak a klímacélokat is figyelembe vevő átalakítása. Az integrált projektek regionális, multiregionális vagy nemzeti szinten kialakított tervekre, programokra és stratégiákra nyújtanak finanszírozást, továbbá a természetvédelem, a vízgazdálkodás, a levegőtisztaság, a hulladékkezelés, az az éghajlatváltozás mérséklése és az éghajlatváltozáshoz alkalmazkodás területén támogatják az EU-tagországokat az uniós jogszabályok betartásában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03