2021. március 1. hétfő Albin

Hírek - Agrárpénzek

Itt a rég várt pályázat: készülhetnek az öntözési tervek

Öntözésfejlesztésre összesen 49,5 milliárd forintra pályázhatnak a termelők 2016. július 6. és 2018. július 6. között – adta hírül a Miniszterelnökség. Egyéni beruházásnál 500 millió forint, kollektívnél 1 milliárd forint a vissza nem térítendő támogatás felső határa. Korábban az EU egyáltalán komolyan kifogásolta az öntözésfejlesztés uniós finanszírozását, és csak hosszas egyeztetés eredményeképpen bólintott rá a magyar tervekre, szigorú feltételek mellett.
 
 

Megjelent a Vidékfejlesztési Program (VP) öntözésfejlesztést támogató pályázati felhívása 49,5 milliárd forintos keretösszeggel – idézi a Miniszterelnökség közleményét az MTI. E szerint a kormány és az Európai Bizottság egyeztetését követően a korábbi összeg többszöröse áll a magyar gazdálkodók rendelkezésére az öntözött területek növelésére.

Ismeretes, hogy korábban a bizottság elzárkózott az öntözési támogatatás engedélyezésétől, és csak hosszas lobbizás eredményeképp hagyta jóvá a kormány elképzeléseit. Az uniós jogszabályok mindenesetre nagyon szigorú feltételekhez kötik az öntözési beruházások támogatását. A pályázati felhívásokban, vízjogi engedélyköteles beruházások esetében a pályázat benyújtásának feltételeként szerepel a jogerős elvi vízjogi engedélyek megléte. A kabinet tervezi a vízjogi engedélyek megszerzésének egyszerűsítését és felgyorsítását is.

A felhívással a mezőgazdasági termelés biztonsága és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodása érdekében többek között a vízvisszatartást, a fenntartható gazdálkodást, a takarékos öntözési technológiák elterjesztését támogatják. Egyéni beruházás esetén 500 millió forint, kollektív esetén 1 milliárd forint a vissza nem térítendő támogatás felső határa.

A pályázatok kizárólag elektronikus úton nyújthatók be a www.mvh.gov.hu weboldalon 2016. július 6. és 2018. július 6. között. A pályázati felhívás részleteiről a www.szechenyi2020.hu weboldalon lehet tájékozódni - áll a közleményben.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu