Itt a teljes idei menetrend - Dömpingszerűen pályáztat Lázár minisztériuma

agrarszektor.hu
Mintegy 710 milliárd forintra ír ki még az idén pályázati felhívásokat az új Vidékfejlesztési Programban (VP) a Miniszterelnökség. Összesen 31 felhívást tesznek közzé, amelyek közül az agrár-környezetgazdálkodásra (akg), a mezőgazdasági termékek értéknövelésére és ökológiai gazdálkodásra fordítják a legtöbb pénzt. Az akg-ról és az ökológiai gazdálkodás szóló pályázat már meg is jelent.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Megállapította a kormány egy új határozattal azt a "fejlesztési menetrendet", amelyet az év végéig követni kell az új magyar Vidékfejlesztési Programban. A Magyar Közlönyben megjelent jogszabály szerint a Miniszterelnökség az idén összesen 31 felhívást tesz közzé, amelyeken csaknem 710 milliárd forintra lehet majd pályázni. Mint ismert, a VP-t hosszas tárgyalások után a nyáron hagyta jóvá az Európai Bizottság, és a program 1300 milliárd forintnak megfelelő forrást tartalmaz a 2015-2020 közötti időszakban.

A 31 felhívásból - legtöbb támogatást tartalmazó jogcímként - az akg 158,6 milliárdos, a mezőgazdasági termékek értéknövelése 150 milliárdos, az ökológiai gazdálkodás 51,5 milliárd forintos keretösszeget tartalmaz. Az akg-ről és az ökológiai gazdálkodásról szóló pályázat - elsőként a beütemezett kiírások közül - már meg is jelent.

Az október 8-án közzétett akg-s és ökológiai pályázati felhívások a vidéki területek fenntartható fejlődésének támogatását és a környezet megóvását célozzák - közölte a Miniszterelnöjség. Az agrár-környezetgazdálkodási program keretében fontos cél a vidéki területek fenntartható fejlődésének támogatása, a környezet állapotának megőrzése és javítása. Kiemelten kívánják támogatni a biológiai sokféleség megőrzését a környezettudatos gazdálkodás és fenntartható tájhasználat kialakításával.

A kedvezményezett aktív mezőgazdasági termelők öt éves kötelezettségvállalás mellett pályázhatnak. Az akg újdonsága, hogy a 158,6 milliárdnyi forrást degresszív módon fizetik ki, amellyel a kis- és a közepes gazdaságoknak kívánnak kedvezni.

Akg, ökológiai gazdálkodás: november 7. és december 7. között lehet pályázni
A Miniszterelnökség közleménye szerint az akg-s és az ökológiai gazdálkodásról szóló felhívásokra 2015. november 7. és 2015. december 7. között, kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani pályázatokat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felületén, a www.mvh.gov.hu weboldalon. A kötelezettségeket 2016. január 1. és 2020. december 31. között kell teljesíteni. A Miniszterelnökség az eddigiektől eltérő módon lehetőséget ad arra, hogy akik később szeretnének csatlakozni a programhoz, azok ezt 2017-ben is megtehetik - hangsúlyozza a tárca.

A szántóföldi földhasználati kategóriánál a támogatás intenzitása 300 hektár nagyságú földterületig 100 százalék, 300-1200 hektár között 85 százalék, 1200 hektárt meghaladó területnél 50 százalék. Ezekkel szemben a gyep, a nád és az ültetvény földhasználati kategóriáknál a támogatás intenzitása minden esetben 100 százalék.

Az ökológiai gazdálkodási áttérést támogató felhívás a környezet megóvása, a termelők és a fogyasztók egészségének védelme érdekében a kedvezőtlen környezeti hatások csökkentését, és az élelmiszerbiztonság garantálását tűzte célul - közölte a Miniszterelnökség. A támogatás alá vont minimális területnek el kell érnie a táblánkénti 0,3 hektárt, a minimális művelési méretnek pedig áganként legalább egy hektár nagyságúnak kell lennie. A 51,5 milliárd forintos támogatás feltétele az ökológiai gazdálkodás 5 éves fenntartása az átállás alatt levő és az átállt területeknél egyaránt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?