Itt vannak a számok: ennyit költenek mezőgazdasági biztosításra a magyar gazdák

Itt vannak a számok: ennyit költenek mezőgazdasági biztosításra a magyar gazdák

MTI
Magyarországon a gazdálkodók 16 milliárd forint növénybiztosítási díjat fizettek be a biztosítóknak 2020-ban, 16,7 százalékkal többet az előző évinél, az állatbiztosítási ágazat díjbevétele 646 millió forintot ért el, 19,5 százalékkal nőtt a 2019-eshez képest - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet mezőgazdasági biztosításokról készült kiadványából.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kárkifizetés a növénybiztosításoknál 6,6 milliárd forintot, az állatbiztosítási ágazatnál 159 millió forintot tett ki.
A vagyon- és felelősségbiztosítások díjelőírása 1,8 milliárd forint, a kárfizetése 605 millió forint volt tavaly. A befizetett növénybiztosítási díjból 13,1 milliárd forint után kívánták a termelők igénybe venni az utólagos állami díjtámogatást.

EZ IS ÉRDEKELHET

A díjtámogatott agrár biztosítási rendszer 2020-ban már kilencedik éve működött, ennek keretében a gazdálkodók a támogatott körbe tartozó biztosítások díjának legfeljebb 65 százalékát utólagos támogatásként visszakaphatják. Az összegzés szerint a konstrukció népszerűsége egyre nő, különösen közrejátszott ebben, hogy 7 milliárd forintra emelkedett a támogatási keretösszeg, ezt 2021-től 11 milliárdra emelték fel. Az agrárbiztosítások piacának alakulásában jelentős szerepet játszik az igényelhető állami támogatás, mivel a termelők inkább a díjtámogatott konstrukciót választják.

A nem díjtámogatott növénybiztosítások esetén jég-, tűz- és viharkárra kötöttek a legtöbben biztosítást.
Az állatbiztosítások esetén 2020-ban továbbra is az elemi károkra kötöttek leginkább biztosítást a gazdálkodók, így 337 millió forint folyt be, amelyből 26 millió forint került vissza a termelőkhöz kárfizetésként.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?