2022. május 22. vasárnap Júlia, Rita

Hírek - Agrárpénzek

Itthon csak korlátozott lehet az élelmiszerdrágulás

A múlt hónapban olyan mértékben emelkeldtek az élelmiszerárak, amely még a 2007–08-as válságot is felülmúlja, ennek ellenére itthon nem kell jelentős drágulásra számítani – vélik a Világgazdaságnak nyilatkozó szakértők.
 
 

A FAO élelmiszerár-indexe – amely a különböző alapvető élelmiszerek árváltozását mutatja - elérte a legmagasabb pontot a mérések kezdete, 1990 óta. Némileg enyhíti a helyzetet, hogy a rizs ára, amely a föld – elsősorban Afrika és Ázsia – mintegy hárommilliárd lakójának a legfőbb tápláléka, viszonylag stabil, egyelőre messze van a rekordszintű árfolyamától.

Magyarországon azonban több ok miatt is csak nagyon korlátozott lehet az áremelés – véli Fórián Zoltán agrárszakértő. A takarmánybúza árának emelkedése például növeli az állattenyésztők költségeit, de a kereskedelem nem teheti meg, hogy ezt a végső áraiban érvényesítse. Ennek oka részben a vásárlók alacsony fizetőképessége, részben pedig az óriási európai kínálat, amely árleszorító hatású. A kínálati tényezők hagyományosan erősebbek az élelmiszerek árában, mint az alapanyagok költségei, ez Magyarországra fokozottan igaz – tette hozzá Fórián.

A kelet-európai szárazság és a közép-európai szélsőséges időjárás drágította a takarmánygabonák árát. Ez a drágulás lassan, időben eltolódva épül be a húsiparba – véli Éder Tamás, a Hússzövetség és az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (Éfosz) elnöke. A baromfitermékek ciklusa rövidebb, ebben a termékkörben tehát hamarabb jelentkezett az áremelkedés. A sertéstenyésztés ciklusa hosszabb, itt egyelőre stagnálnak az árak, de valószínűsíthető, hogy a drágább takarmány április környékén megjelenik a sertéshúsok árában is.

A hazai kereskedelemnek nincs mozgástere ahhoz, hogy komolyabb áremelkedést tudjon érvényesíteni – mondta el Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A kereskedők is ki vannak szolgáltatva a piacnak, a 2010 utolsó negyedévében tapasztalható drágulásoknál tovább már nem lehet menni, mert az árérzékeny kereslet ezt már nem fogadja el.

Az adó- és cafeteriaszabályok változása révén ugyan várható, hogy több pénz marad a vásárlók zsebében, azonban ennek a növekménynek csak kis részét költik majd élelmiszerre a vevők. A kereskedők tehát 2011-ben közel ugyanúgy nem tudnak majd élni az áremelés lehetőségével, ahogy 2010-ben sem tudtak – összegezte a helyzetet a főtitkár.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!