2021. február 27. szombat Ákos, Bátor

Hírek - Agrárpénzek

Jakab István: ez így nem megy tovább

Nem lesz tartható 2020 után az Európai Unió jelenlegi agrár- és vidékfejlesztési támogatási szintje, mert a tagállamok a mostani rendszert a továbbiakban nem kívánják finanszírozni – jelentette ki Jakab István, az Országgyűlés fideszes alelnöke, aki a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek (Magosz) elnöke is. Ezért a magyar gazdáknak 2020-tól nehezebb feltételekre, csökkenő támogatásra és nagyon erős versenyre kell felkészülniük.
 
 

Ésszerűen kell elosztani a Magyarországnak járó, 2014-2020-ban felhasználható uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatásokat, mert a mostani tekinthető az utolsó olyan támogatási rendszernek, amelyben a gazdálkodók könnyebb feltételekkel jelentős forrásokhoz juthatnak – hangsúlyozta Jakab István egy háttérbeszélgetésen. Nem lehetnek illúzióink, 2020 után komoly változások várhatók – fogalmazott a Magosz elnöke.

A mai támogatási rendszer azért nem lesz tartható, mert az EU nagy tagállamai a jelenlegi szisztémát a továbbiakban nem kívánják finanszírozni. A magyar termelőknek is arra kell számítaniuk, hogy kevesebb támogatáshoz juthatnak majd jóval nehezebb feltételek mellett, ezért „nagyon erős” piaci versenyhelyzetbe kerülhetnek. Az új körülményekre most Jakab István szerint a gazdálkodás stabilizálásával, illetve különböző versenyképesség-javító rendszerekkel kell felkészülni, amely többek között a termelői együttműködések fokozását, az élelmiszer-feldolgozás fejlesztését és a piacra jutás javítását jelenti.

2020 után elsősorban a közvetlen támogatások, illetve azok az uniós források foroghatnak veszélyben, amelyeket a gazdák most egyszerűen teljesíthető feltételekkel szerezhetnek meg. Jelenleg – tette hozzá a Magosz elnöke – az uniós támogatások 70 százaléka tekinthető olyannak, amelyhez viszonylag könnyű hozzájutni.

Mint ismert, magyar vidékfejlesztési társfinanszírozással együtt a hazai agrárium mintegy 13 milliárd eurónyi forrást használhat fel 2014-2020-ban, vagyis a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban. Ennek körülbelül kétharmadát a közvetlen támogatások, egyharmadát pedig az agrár-vidékfejlesztési források teszik ki.

Állami földeladások: év végéig lehet licitálni
Várhatóan októberben kezdődhet a licitálás az állam által értékesíteni kívánt termőföldekre, a liciteket pedig az idén december 31-ig be is kell fejezni – jelentette ki Jakab István. A Magosz azt tartja jónak, ha a termőföld "tisztán, átlátható módon" azok tulajdonába kerül, akik gazdálkodnak, földművesek. A 350-380 ezer hektár értékesíteni kívánt állami föld eladása során "nem lesz semmiféle trükk" – fogalmazott az elnök.

 


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu