Jakab István: ez így nem megy tovább

agrarszektor.hu
Nem lesz tartható 2020 után az Európai Unió jelenlegi agrár- és vidékfejlesztési támogatási szintje, mert a tagállamok a mostani rendszert a továbbiakban nem kívánják finanszírozni - jelentette ki Jakab István, az Országgyűlés fideszes alelnöke, aki a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek (Magosz) elnöke is. Ezért a magyar gazdáknak 2020-tól nehezebb feltételekre, csökkenő támogatásra és nagyon erős versenyre kell felkészülniük.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ésszerűen kell elosztani a Magyarországnak járó, 2014-2020-ban felhasználható uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatásokat, mert a mostani tekinthető az utolsó olyan támogatási rendszernek, amelyben a gazdálkodók könnyebb feltételekkel jelentős forrásokhoz juthatnak - hangsúlyozta Jakab István egy háttérbeszélgetésen. Nem lehetnek illúzióink, 2020 után komoly változások várhatók - fogalmazott a Magosz elnöke.

A mai támogatási rendszer azért nem lesz tartható, mert az EU nagy tagállamai a jelenlegi szisztémát a továbbiakban nem kívánják finanszírozni. A magyar termelőknek is arra kell számítaniuk, hogy kevesebb támogatáshoz juthatnak majd jóval nehezebb feltételek mellett, ezért "nagyon erős" piaci versenyhelyzetbe kerülhetnek. Az új körülményekre most Jakab István szerint a gazdálkodás stabilizálásával, illetve különböző versenyképesség-javító rendszerekkel kell felkészülni, amely többek között a termelői együttműködések fokozását, az élelmiszer-feldolgozás fejlesztését és a piacra jutás javítását jelenti.

2020 után elsősorban a közvetlen támogatások, illetve azok az uniós források foroghatnak veszélyben, amelyeket a gazdák most egyszerűen teljesíthető feltételekkel szerezhetnek meg. Jelenleg - tette hozzá a Magosz elnöke - az uniós támogatások 70 százaléka tekinthető olyannak, amelyhez viszonylag könnyű hozzájutni.

Mint ismert, magyar vidékfejlesztési társfinanszírozással együtt a hazai agrárium mintegy 13 milliárd eurónyi forrást használhat fel 2014-2020-ban, vagyis a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban. Ennek körülbelül kétharmadát a közvetlen támogatások, egyharmadát pedig az agrár-vidékfejlesztési források teszik ki.

Állami földeladások: év végéig lehet licitálni
Várhatóan októberben kezdődhet a licitálás az állam által értékesíteni kívánt termőföldekre, a liciteket pedig az idén december 31-ig be is kell fejezni - jelentette ki Jakab István. A Magosz azt tartja jónak, ha a termőföld "tisztán, átlátható módon" azok tulajdonába kerül, akik gazdálkodnak, földművesek. A 350-380 ezer hektár értékesíteni kívánt állami föld eladása során "nem lesz semmiféle trükk" - fogalmazott az elnök.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?