2020. szeptember 21. hétfő Máté, Mirella

Hírek - Agrárpénzek

Januártól egységessé válik az élelmiszerek dátumjelölése

2012. január 1-től hatályba lép az élelmiszereken feltüntetett fogyaszthatósági és minőség-megőrzési idő új, az Európai Unióban is elfogadott jelölése, amely értelmében csak a nap/hónap/év sorrend lesz elfogadható.
 
 

Az eljárás célja, hogy az EU 26 tagállamában már bevett szokás nálunk is elterjedjen, a jelöléssel pedig átláthatóbb legyen az élelmiszerek lejárati ideje, és egységes rendszer jöjjön létre - írja a kormány.hu.

Nálunk eddig mind az év/hó/nap sorrendű, a magyar helyesírási szabályoknak megfelelő, mind az EU-s előírásoknak megfelelő nap/hó/év jelölés használatos volt, ez utóbbi kerül most bevezetésre.

A bevezetés fokozatosan történt, egy év átállási időt hagytak a gyártóknak és a fogyasztóknak, ez alatt az időintervallum alatt mindkét jelölés elfogadható volt, 2012. január 1-től azonban kötelezően be kell vezetni az újat.

Az élelmiszerek jelöléséről szóló VM rendelet továbbra is lehetővé teszi, hogy az élelmiszert előállító vállalkozások a hónapot a teljes szó kiírásával (szeptember) vagy rövidítéssel (szept.), az évet kettő (11) vagy négy karakterrel (2011) tüntessék fel.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu