Januártól egységessé válik az élelmiszerek dátumjelölése

agrarszektor.hu
2012. január 1-től hatályba lép az élelmiszereken feltüntetett fogyaszthatósági és minőség-megőrzési idő új, az Európai Unióban is elfogadott jelölése, amely értelmében csak a nap/hónap/év sorrend lesz elfogadható.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az eljárás célja, hogy az EU 26 tagállamában már bevett szokás nálunk is elterjedjen, a jelöléssel pedig átláthatóbb legyen az élelmiszerek lejárati ideje, és egységes rendszer jöjjön létre - írja a kormány.hu.

Nálunk eddig mind az év/hó/nap sorrendű, a magyar helyesírási szabályoknak megfelelő, mind az EU-s előírásoknak megfelelő nap/hó/év jelölés használatos volt, ez utóbbi kerül most bevezetésre.

A bevezetés fokozatosan történt, egy év átállási időt hagytak a gyártóknak és a fogyasztóknak, ez alatt az időintervallum alatt mindkét jelölés elfogadható volt, 2012. január 1-től azonban kötelezően be kell vezetni az újat.

Az élelmiszerek jelöléséről szóló VM rendelet továbbra is lehetővé teszi, hogy az élelmiszert előállító vállalkozások a hónapot a teljes szó kiírásával (szeptember) vagy rövidítéssel (szept.), az évet kettő (11) vagy négy karakterrel (2011) tüntessék fel.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?