Javában zajlik az aratás: ebben a megyében biztos nem lesz rekordtermés idén

Javában zajlik az aratás: ebben a megyében biztos nem lesz rekordtermés idén

MTI
A szélsőséges időjárás ellenére is közepes termés várható a vetésterület legnagyobb részét képező őszi vetésű kultúrákban Jász-Nagykun-Szolnok megyében - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke kedden Szolnokon, aki abban bízik, hogy az aratás ideje alatt nem lesz további esőzés.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Hubai Imre Csaba a megyei aratási koordinációs bizottsági ülést megelőző sajtótájékoztatón elmondta, hogy az őszi árpa betakarítása a végéhez közeledik, javában zajlik az őszi káposztarepce betakarítása és a búzát is elkezdték aratni a gazdálkodók. A kamara megyei elnöke hozzátette, a betakarítási munkákhoz szükséges kombájn- és tárolókapacitás a megyében rendelkezésre áll.

Őszi árpából a 28 ezer 249 hektár terület 95%-án végeztek a betakarítással. A hozamok kedvezőbbek a vártnál, a megyei termésátlag hektáronként 5,42 tonna. A júniusi nagy mennyiségű csapadékot még tudták hasznosítani a növények a szemek kinevelése során, de a mélyfekvésű, rosszabb vízgazdálkodású talajokon belvízfoltok is megjelentek az állományokban, mondta Hubai Imre Csaba. A termény felvásárlási ára tonnánként 42-46 ezer forint körül alakul a megyében.

Mostanáig az őszi káposztarepce vetésterületének 70%-án végeztek a termelők a betakarítással. A learatott terület 16 ezer 744 hektár, a termésátlag hektáronként 2,33 tonna. A szakember hozzátette, hogy az őszi vetésű növények közül a repcét viselte meg leginkább az aszályos tavaszi időjárás. A napi átvételi árak tonnánként 120-125 ezer forint körüliek, minőségtől függően. Az előkötéseknél tonnánként 115 ezer forint árakon szerződtek a felvásárlók, árulta el Hubai Imre Csaba.

Az őszi búza termésátlaga hektáronként 4,78 tonna. A sok csapadék kedvezett a gombás betegségek kialakulásának- jegyezte meg, hozzátéve: az átvételi árak tonnánként 45-53 ezer forint között alakulnak, a minőség függvényében.

Berkó Attila, Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormánymegbízott "rekordévnek" nevezte az ideit, hiszen agrárkárenyhítés miatt fél év alatt egy egész évre való kérelem érkezett a hivatalhoz, a több mint 650 kérelem 550-nél is több termelőt érint. Aszály miatt kárenyhítési kérelmet több mint 57 ezer hektár vonatkozásában jelentettek be a gazdák, ez 3600 földterületet jelent a megyében. A belvízkár miatt benyújtott kérelmek több mint 2500 hektárt érintenek a megyében - közölte. A kormánymegbízott hozzátette, hogy a februári-márciusi fagy miatt sok gyümölcsös nem termett, a kajszibarack szinte eltűnt a megyéből. A jól működő jégkárelhárító rendszernek köszönhetően viszont a jégkárokkal kapcsolatos bejelentések csökkentek Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?