2021. április 23. péntek Béla

Hírek - Agrárpénzek

Jelentősen drágulhatnak a növényi olajok

A Rabobank elemzői szerint emelkedés várható a pálmaolaj határidős árában, mivel a malajziai esők miatt jelentős terméskiesés várható.
 
 

A várakozások módosítására azután került sor, hogy a Szövetségi Mezőgazdasági Hivatal (USDA) előrejelzése szerint a 2010-11-es gazdasági évben az amerikai szójaolaj ára rekordokat dönthet, folytatva az étkezési olajok árában eddig megfigyelt áremelkedést.

„Kicsi a valószínűsége, hogy hamarosan megáll az áremelkedés” – jelezte az USDA, arra figyelmeztetve a növényi olajok felvásárlóit, hogy ne bízzanak túlzottan a decemberi rekord magas készletekről szóló statisztikákban, mely szerint decemberben 3,5 milliárd fontnyi szójaolaj raktárkészlettel rendelkezett az USA.

A hivatal előrejelzései szerint ugyanis éles, 22 százalékos csökkenés várható szeptemberig a hazai szójaolaj-készletekben, a bioüzemanyag gyártók emelkedő kereslete miatt. Az Egyesült Államok ugyanis ismét adókedvezményt nyújt a növényi olajokból biodízelt előállító, és azt exportáló vállalatoknak.

A Rabobank elemzése is alátámasztja a fenti várakozásokat: szerintük a 2010-11-es gazdasági évben az USA szójaolaj készletei a fogyasztás 5,4 százalékát fedezik majd, az ilyen szűkös készletek pedig egyértelműen felfelé hajtják az árakat.
Az USA és Kína jelenlegi keresletbővülési üteme mellett elképzelhetetlen, hogy ne emelkedjenek az árak – állítja a bank.

A szójaolajat helyettesítő pálmaolaj esetében szintén keresletbővülést, egyúttal áremelkedést vár a bank. A malajziai pálmaolaj készletek ugyanis a jelentős esőzések miatt lecsökkenhetnek. 2011 második felére azonban már enyhülhet a kínálati szorítás, és ismét csökkenhet a pálmaolaj ára. Az USDA szerdán csökkentette a világ második legnagyobb pálmaolaj termelője, Malajzia termelésére vonatkozó várakozásait: 2010-11-re 950 ezer tonnát, 8 éves mélypontot jósol.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu