Jó hír a gazdáknak! - Tízmilliárdok jönnek öntözésre

agrarszektor.hu
Öntözés-fejlesztési beruházásokra 40 milliárd forintot kíván fordítani a kormány a következő években, így az öntözött területek nagyságát a jelenlegi 100 ezer hektárról 150 ezer hektárra növekedhet - jelentette be Czerván György, a Földművelésügyi minisztérium államtitkára. Szerinte rövidtávon a legfontosabb feladat az érintettek, a falugazdászok, a gazdatársadalom felkészítése arra, hogy a rendelkezésre álló uniós forrásokat teljes egészében le tudják hívni. Az állattenyésztőknek az idén 30-35 milliárdot szánnak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az agrárágazat fejlesztésére mintegy 12,4 milliárd euró uniós támogatás áll rendelkezésre 2020-ig, és ez 1,9 milliárd euróval több, mint a korábbi időszakban - jelentette ki az MTI szerint Czerván György egy keszthelyi fórumon. A legfontosabb feladatok közé a kertészeti és az állattenyésztési ágazatok fejlesztésének támogatását, illetve az élelmiszeripari kapacitások fejlesztését sorolta.

Kellene a hó a kártevők ellen
Az agrártárca szerint bizakodásra ad okot, hogy az őszi vetések állapota - nagyrészt az enyhe, csapadékos télnek köszönhetően - jó, a kártevők miatt viszont elkelne a hótakaró. Ha a tél enyhe marad, szakértők szerint a kártevők elszaporodására kell számítani.

Az egyik kiemelt program az öntözés-fejlesztési beruházások támogatása lesz, amelyre 40 milliárd forintot kívánnak fordítani - közölte az államtitkár. Beszélt arról is, hogy az agrárágazat elsősorban a szántóföldi növénytermesztés - kukorica, napraforgó, repce - tavalyi rekord termésmennyiségének köszönhetően az elmúlt évben tovább növekedett, de az állattenyésztés kibocsátási aránya is növekedett. Az állattenyésztés támogatására az idén 30-35 milliárd forintot biztosítanak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03