Jogszabálymódosítás: Így maradhat szaktanácsadó!

agrarszektor.hu
Életbe lépett a szaktanácsadói tevékenységről és a mezőgazdasági szaktanácsadási rendszerről szóló 16/2019. (IV. 29.) AM-rendelet. Az új elvárásoknak köszönhetően azok, kik 2015 előtt kerültek a szaktanácsadói névjegyzékbe ismét alapvizsgát kell tenniük, azok, akik 2015 után lettek felvéve, megúszhatják egy bővített önéletrajzzal is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Megjelent a szaktanácsadói tevékenységről és a mezőgazdasági szaktanácsadási rendszerről szóló 16/2019. (IV. 29.) AM-rendelet, ami felsorolja, hogy ki és milyen feltételekel lehet szaktanácsadó. Az összeférhetetlenség miatt kizárja, hogy a szaktanácsadó tagja, tulajdonosa, alkalmazottja legyen olyan gazdasági társaságnak - kivéve termelői csoportot, termelői szervezetet -, amelyik agrártevékenységhez kapcsolódóan értékesítési és ügynöki tevékenységet végez, továbbá nem végezhet az agrár-, vagy élelmiszergazdasághoz kapcsolódó ellenőrző tevékenységet.


Szakmai frissességet várnak

A szaktanácsadókat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) névjegyzékbe veszi. A szaktanácsadónak a bejelentéssel egyidejűleg bizonyítania kell, hogy ért a választott szakterülethez, amit felsőfokú szakirányú végzettséggel igazol. Ennek hiányában a tématerülethez kapcsolódó technikusi végzettséget, vagy a bejelentést megelőzően szerzett ötéves szakmai gyakorlatot kell felmutatnia. Növényvédelem tématerület megjelölése esetén a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarában, állategészségügy szakterület megjelölése esetén a  Magyar Állatorvosi Kamarában való tagságot is igazolni kell.

Az aktív státuszban nyilvántartott szaktanácsadó köteles legkésőbb a szaktanácsadói tevékenység bejelentését követő naptári év végéig szaktanácsadói alapképzésen részt venni és alapvizsgát tenni. Az alapképzést az Agrárkamara szervezi. Legalább három témakörben kell sikeresen helyt állni a vizsgán ahhoz, hogy szaktanácsadóvá válhasson a jelentkező. Ezután is képeznie kell magát. Az  éves képzési kötelezettség 10 kreditpont megszerzésével teljesíthető a témájába vágó akkreditált képzés elvégzésével, illetve szakmai rendezvényeken való részvétellel. Ezek listája a NAK honlapján található.

Beszámolási kötelezettség

A szaktanácsadónak be is kell számolnia tevékenységéről a kamarának. Ezt a NAK elektronikus felületén kell teljesíteni a tárgyévet követő év február 28.-ig. Az éves beszámoló az alábbi adatokat tartalmazza:

  • a) a szaktanácsadói szerződések száma/értéke,
  • b) a szaktanácsadó szervezet(ek)  bemutatása, akivel munkakapcsolatban áll,
  • c) a szakterületen belüli gyakorlati tapasztalat bemutatása,
  • d) előadás szakmai konferencián (hazai és külföldi),
  • e) publikációk,
  • f) honlap vagy információs blog,
  • g) szakmai szervezeti tagság
  • h) szakmai díjak.

Kikerülhet az aktív státuszból

Ha a szaktanácsadó önhibájából nem tesz eleget kötelezettségének, akkor legfeljebb egyéves időtartamra felfüggesztett státuszba kerül. Ez idő alatt pótolnia kell a hiányosságokat, például úgy, hogy a következő évben nem 10, hanem 16 kreditet szerez a képzéseken. Ha ezt nem teszi meg, akkor törlik a szaktanácsadói névjegyzékből. A szaktanácsadói tevékenység időlegesen szüneteltethető is.

Mi történik a korábban jegyzékbe vett szaktanácsadókkal?

A NAK által eddig nyilvántartásba vett szaktanácsadók a rendelet hatálybalépését követően külön bejelentés nélkül is folytathatják szaktanácsadói tevékenysüket, ám lehet, hogy egy bővített szakmai önéletrajz elkészítését fogja kérni tőlük a kamara. A NAK kérését 15 napon belül teljesíteni kell. Annak, aki 2009 és 2015 között lett szaktanácsadó, mindenképppen újra alapvizsgát kell tennie. Annak, akit 2015 után vettek névjegyzékbe, csak akkor kell újra alapvizsgáznia, ha digitális technológia terén ad szaktanácsot.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13