Jól kibabráltak velük: csalásra kényszerülhetnek a kiszolgáltatott gazdák

agrarszektor.hu
Több közfoglalkoztatott is visszaél az idénymunkával és csak akkor vállalja el azt, ha közben megtarthatja státuszát a közmunkaprogramban, illetve ha felveheti a közmunkabért is - jelentette ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. A gazdák így gyakran kényszerülnek arra, hogy ne a munkát végző személyt jelentsék be a hatóságoknál, azonban ha kiderül a visszaélés, a felelősség mindkét érintettet terheli.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A közfoglalkoztatottak közül többen is visszaélhetnek az idénymunkával - emelte ki Győrffy Balázs a NAK elnöke. A többségük ugyanis csak akkor vállalják el azt, ha közben megtarthatják státuszukat a közmunkaprogramban, valamint ha felvehetik a közmunkabért is. Az agrárkamara elnöke viszont úgy véli, hogy a közfoglalkoztatottak kizárólag akkor végezhetnek idénymunkát, ha 90 napra fizetés nélküli szabadságra mennek.

Győrffy Balázs szerint - a jelentős kézimunka igény miatt - a gazdák kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek és rákényszerülhetnek arra, hogy ne a munkát végző személyt jelentsék be a hatóságoknál. Ezért, ha kiderül a visszaélés mindkét érintetett terheli a felelősség.

Az idénymunkával havi szinten 20-30 ezer forinttal többet lehet keresni, mint közfoglalkoztatottként. Az időjárás azonban jelentős kockázatot jelent, mivel esőben például - a munka hiányában - juttatást sem kapnak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?