Jót tett a forintnak, hogy aggódnak az EKB-ban

agrarszektor.hu
Az Európai Központi Bankban aggodalommal figyelik a múlt heti Draghi-beszéd kötvénypiaci hatásait és emiatt lehet, hogy óvatosabb lesz a monetáris szigorítás előkészítése. Ez a jelzés jót tett ma a feltörekvő régiós devizáknak, így a forint is határozott erősödést mutatott délelőtt az euróval szemben, a jegyzések 308 közelébe süllyedtek, valamint erősítette az eurót is a dollárral - írja a Portfolio.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az euró a dollárral szemben összességében csak kissé erősödött arra a reggeli hírügynökségi kiszivárogtatásra, hogy az EKB döntéshozói aggodalommal figyelik az elmúlt napokbeli kötvénypiaci hozamugrást és emiatt lehet, hogy óvatosabban fogalmaznak majd a monetáris szigorítás előkészítésével. Ez a fejlemény összességében kedvező a feltörekvő európai devizáknak (is), hiszen azt jelenti, hogy az EKB tényleg csak lassan fogja visszafogni a most még havi 60 milliárd eurós eszközvásárlási programját és ez a várakozás ma erősíteni kezdte többek között a forintot is.

Az euróval szembeni jegyzések a reggel 309-ről 308 közelébe süllyedtek délelőtt, így a dollár/forint jegyzések kissé 271 felett maradtak.

A dollár jegyzése a reggeli órákban 271,79-nél járt, vagyis megint távolodik a 270-es lélektani határtól. A forint egyébként hétfőn is megpróbált erősödni a nap első felében, aztán az hamar ki is fulladt, és visszaemelkedett 309 fölé az euró árfolyama.

A forintnál is nagyobb erősödéssel kezdte a napot a lengyel zloty, mely 0,2 százalékot javított az euróval szemben, miközben a cseh korona stagnált. A tágabban vett feltörekvő piacokon az orosz rubel 0,2 százalékkal gyengült a dollárral szemben, a török líra 0,1 százalékot veszített, míg a dél-afrikai rand szintén minimális visszaeséssel kezdte a napot.

 

A címlapkép forrása: Shutterstock

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?