Jövő kedden tüntetnek a gyilkos tejimport ellen (2.)

agrarszektor.hu
Budaörsön, Pécsen, Nyíregyházán, Ebesen és Nagytarcsán vonulnak az utakra a tejtermelők.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Július 8-án vonulnak utakra a hazai tejtermelők, akik az árletörő hatású és dömpingárasnak tartott olcsó tej- és tejtermékimport ellen tiltakoznak - értesült az agrárszektor.hu. Öt településen lesznek demonstrációk üzletláncok és tejtermékimportőr vállalkozások telephelyei előtt. A jövő évi uniós kvótaeltörlés, a feketeértékesítés és a rejtélyes tejárkülönbség is zavarja a piacot.

Jövő kedden tartják tejtermékimport elleni, figyelmeztető demonstrációjukat a hazai tejtermelők - közölte az agrarszektor.hu-val Hegedűs Imre, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácson belül alakult demonstrációs bizottság vezetője. A gazdálkodók az ország öt településén - Budaörsön, Pécsen, Nyíregyházán, Ebesen és Nagytarcsán - vonulnak traktorokkal és egyéb munkagépekkel az utakra, ahol félpályás útlezárásokat, élőláncokat és más figyelemfelhívó akciókat szerveznek.

Hegedűs Imre tájékoztatása szerint a gazdálkodók már megkezdték a demonstrációs helyszínek rendőrségi bejelentését. A tiltakozásokat üzletláncok - így a Metro és a Coop-csoport - áruházai elé, illetve jelentős termékimportot lebonyolító társaságok telephelyeihez szervezik.

A hazai tejtermelők most elsősorban amiatt aggódnak, hogy dömpingárakon jelentős mennyiségű külföldi tej, illetve tejtermék érkezik az országba, és ez - piaci zavart okozva - letöri az itteni tejfelvásárlási árakat. Mindez akkor következhet be, amikor az év első felére jellemző, egyébként uniós szintű tejtúltermelés megszűnt, és nálunk is normalizálódni kezdett a tejpiac.


A kép a tejtermelők 2009-es demonstrációján készült az agrártárca budapesti épülete előtt (MTI-fotó)

A terméktanács a 2014. április 1. és 2015. március 31. közötti úgynevezett kvótaév második negyedévére kilogrammonként 101 forintos tejfelvásárlási alapárat határozott meg, de egyes félelmek szerint a tényleges hazai átvételi árak rövid időn belül akár 80 forintra is csökkenhetnek, ha a dömpingáras importtermékek tömegesen jelennek meg a magyar piacon. Ez pedig támogatásokkal együtt is veszteségekhez vezetne, és hosszabb távra is elbizonytalanítaná a hazai állattartókat.

Most elsősorban nem frissen készített termékekről, hanem az elmúlt hónapokban felhalmozott készletek kisöpréséről van szó, amelyeken a piac normalizálódását látva számos uniós gyártó vagy forgalmazó igyekszik túladni, akár veszteségek bevállalásával is. Elsősorban az ultra magas hőmérsékleten kezelt (UHT) tejek és a trappista sajtok olcsó importja okozhat drasztikus árcsökkenést a magyar piacon - állítják a termelők.

Egyes vélemények szerint a mostani anomáliák a jövő év április elseje utáni helyzetet is előrevetítik, amikor megszűnnek a tagországokra lebontott, uniós tejtermelési kvóták. Ez azt jelenti, hogy ezután az unión belüli verseny jóval kiélezettebbé válik, mivel a tejtermelést nem akadályozzák mennyiségi korlátok, míg most a kvótán felüli tejelőállításért a tagországoknak büntetést kell fizetniük.

Magyarországnak évi 1,967 millió tonna úgynevezett beszállítói és 165 ezer tonna közvetlen értékesítés tejkvótája van, amelyet körülbelül 70-75 százalékban, illetve 35-40 százalékban használt ki az elmúlt években. Más tagországok azonban saját kvótájukat az elmúlt években is túllépték, és például Ausztria, Németország és Lengyelország Brüsszelben a jövő évi kvótaeltörlésre hivatkozva máris azt sürgeti, hogy már a 2014-ben, illetve 2015 áprilisáig termelt többletet se sújtsák büntetésekkel, vagyis e mennyiséget is akadálytalanul értékesíthessék az uniós piacon.

A termelők szerint a magyar tejpiac kitettsége a kvótaeltörlés miatt jelentősen növekszik, így az importveszély is folyamatosan élesedhet, ha más tagországok növelik tejtermelésüket a következő években. A feldolgozóiparban e tendenciát látszik alátámasztani a Danone közelmúltbeli döntése is, amely szerint a multinacionális vállalat bezárja budapesti tejüzemét, és ezután a magyar piacot máshol megtermelt tejből készült importtermékekkel kívánja ellátni.

A hazai gazdálkodók úgy látják, hogy egyre inkább az import felé fordulnak más multik is. Így például a termelők tapasztalatai szerint a Debrecenben és Mátészalkán érdekelt FrieslandCampina itthon forgalmazott egyes termékeit már most is Lengyelországban gyártja, míg a répcelaki, a zalaegerszegi és a veszprémi tejüzemeket működtető Pannontej - amely a francia Bongrain tulajdonában van - Csehországban készít egyes Medve-sajtokat.

Folyamatos importnyomást jelentenek az élelmiszerláncok is, amelyek előszeretettel forgalmaztak árletörő hatású, akciós import tejtermékeket az elmúlt években is. A hazai termelők és feldolgozók azonban az üzletláncokat ma már nem azonos mértékben ítélik meg, mivel közülük időközben többen tagjaivá váltak a piaci szereplőket tömörítő terméktanácsnak, így elvileg közösséget vállaltak a hazai piacszabályozásban. Más kereskedők viszont továbbra is távol maradnak a terméktanácsi tagságtól, és a mostani piaci zavarok nyomán az állattartók célkeresztjébe kerültek.

A gyártók cáfolnak
A FrieslandCampina nemzetközi vállalatként cáfolja, hogy az import felé fordulna, valamint azt, hogy itthon forgalmazott egyes termékeit már most is Lengyelországban gyártja. "A FrieslandCampina nem részesíti előnyben az importot, vállalat az idei évben is mintegy 50-55 millió liter tejet vásárol fel magyar termelőktől a hazai üzemeikben történő feldolgozásra, és jövőre sem tervez ennél kevesebbel. A FrieslandCampina eddig Magyarországon gyártott és forgalmazott termékei közül egyik gyártását sem nem helyezte át más, külföldön lévő gyártóegységébe, így Lengyelországba se" - reagált az agrárszektor.hu-nak a vállalat."

Hatalmas ellentmondást tükröződik azonban abban is, miként kerülhetnek olcsó importtermékek a magyar boltok pultjaira. Magyarország ugyanis a tejfelvásárlási árakkal a 24. helyen szerepel az uniós tagállamok rangsorában, vagyis a hazai állattartók kifejezetten olcsón termelnek (lásd az alábbi grafikont). Elvileg tehát a magyar gazdálkodók hatékonyságával nincsenek komoly gondok, így a külföldi tejtermékek - ráadásul ideszállítva - nem lehetnének jóval olcsóbbak.

Az import versenyképességére azonban - a sokszor veszteséget is bevállaló készletkisöprések mellett - magyarázatot adhat, hogy a termékek egy része feketecsatornákon, áfacsalással juthat a boltokba. A hazai hatóságok - bár számos más agrárgazdasági termékpályán sikeresen léptek fel az utóbbi időszakban - a tejágazati ellenőrzésekre a gazdák szerint nem fordítottak elegendő figyelmet.

Emellett egyes statisztikákból kiderül, hogy például a magyar tejek árában a "kereskedelmi fázis" csaknem 50 százalékkal részesedik, míg például Németországban ez az arány csak 20 százalékos. A feldolgozói részarányt vizsgálva pedig a szlovák vagy a cseh tejek is versenyképesek lehetnek a magyar piacon (lásd a következő grafikont).

Bár a demonstrációk nem a kormány, illetve a Földművelésügyi Minisztérium (FM) ellen irányulnak, a termelők szerint az agrártárca sem tett meg mindent az importveszély csökkentéséért. Így például a múlt heti válságegyeztetéseken "nesze semmi, fogd meg jól" álláspontot képviselt a hatékony intézkedések felvállalása helyett - állítják a demonstráció szervezői.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?