2021. június 19. szombat Gyárfás

Hírek - Agrárpénzek

Kapronczay: nem drágulnak a hazai élelmiszerek

Jelentős mennyiségi és minőségi romlás volt a gabona, a kukorica, és napraforgó termelésben is. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet főigazgató helyettese szerint, hiányra nem kell számítani, legfeljebb kevesebb jut majd exportra egyes terményekből – adja hírül az OrientPress.
 
 

Kapronczay István a Gazdasági Rádiónak elmondta, a gyenge eredmények várhatóan nem okoznak áremelkedést a hazai élelmiszerárakban, azok ugyanis sokkal inkább a globális tendenciáknak vannak kitéve. A terméseredmények és árak országrészenként nagyon eltérőek: míg az alacsonyabban fekvő területeken a belvíz vagy az árvíz szinte mindent elvitt, addig a Dunántúlon kiemelkedően jó terméseredményeket értek el a csapadékos időjárásnak köszönhetően.

Az alföldi területek elsősorban gabonatermesztő vidékek, így főként búzából, kukoricából, napraforgóból termett kevesebb. Az árakat nem elsősorban a hazai terméseredmények befolyásolják, hanem a nemzetközi, globális tendenciák.

Közelíti az egymillió hektárt az a földterület, amelyen annyira telítettek a felső rétegek vízzel, hogy az már rontja a terméslehetőséget. Ezért 2011 kritikus év a mezőgazdaság számára. Ez elsősorban az üzemek jövedelmi viszonyaira, nem pedig a fogyasztói árakra lesz hatással, mert azt elsősorban globális hatások befolyásolják.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu