Kedvezményes árú gázkvótáért lobbiznak az agrártermelők

MTI
Meghosszabbíttatná a mezőgazdasági termelők kedvezményes árú gázkvótájának felhasználási határidejét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) - közölte a köztestület kedden az MTI-vel.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A tájékoztatás szerint a NAK azzal a kéréssel fordult a Földművelésügyi Minisztériumhoz (FM), hogy a tárca kezdeményezze a gázellátás piaci szabályzását ellátó Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatalnál a határidő ez év december elsejéről 2015. január 31-re történő módosítását, a NAK tagságának kezdeményezésére.

Az elmúlt hónapok csapadékos, viszonylag hűvös időjárásának következtében a kukorica, a napraforgó és a szója betakarítása elhúzódik. Ez pedig azt eredményezheti, hogy a gázkvótával rendelkező, elsősorban terményszárítással foglalkozó mezőgazdasági termelők sok esetben az igényelt gázmennyiség felhasználásának december elsejei határidejét - önhibájukon kívül - nem tudják betartani - olvasható a közleményben.

A kedvezményes árú gázkvótát a nagyobb, terményszárítót működtető mezőgazdasági cégek veszik igénybe a nedves termény szárítására. A kedvezményes gázkontingens felhasználására azonban csak egy adott időintervallumon belül van lehetőség a szerződés szerint. A cégek azért kérik a határidő meghosszabbítását, mert a termény is csak később kerül a magtárba a csapadékos időjárás miatt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?