2022. január 20. csütörtök Fábián, Sebestyén

Hírek - Agrárpénzek

Kérészéletűek a magyar cégek - Az agrárvállatok felét felszámolják

Háromszor több cég van jelenleg Magyarországon, mint a környező országokban, ugyanakkor e vállalatok többségének élettartama rövid, és alapításuk után néhány évvel megszűnnek. 2013-ig több céget alapítottak, mint zártak be, de azóta ez a trend megfordulni látszik - mondta el Pertics Richárd, az Opten Kft. céginformációs vezetője a Portfolio és az agrárszektor.hu kecskeméti konferenciáján.
 
 

Annak ellenére, hogy ma Magyarországon háromszor több cég van jelen a piacon, mint a szomszédos országokban a vállalatok többsége néhány évvel alapításuk után megszűnik. A keleti országrészből Nyugat-Magyarország felé haladva csökken a cégek fluktuációja, míg Budapesten, Nógrád- és Fejér-megyékben kifejezetten ingadozó képet mutat az alapítások-bezárások aránya - számolt be a szakértő.


Forrás: Opten Informatikai Kft. 

Az agráriumot nézve elmondható, hogy 2013-ig több céget alapítottak, mint zártak be, de azóta ez a trend megváltozott. A cégek összfluktuációjában a mezőgazdasági ágazat két százalékot mutat, és az agráripar harmadában  a cégek éves szinten 100 millió forint feletti bevételt produkálnak - tette hozzá Hitzinger Anna az Opten céginformációs asszisztense.


Cégalapítások és megszűnések az agrárágazatban (2009 – 2015, Opten Informatikai Kft.)


Az agrárcégek árbevétel szerinti megoszlása (Opten Informatikai Kft.)

Kijelenthető, hogy az agrárcégek jelentős hányada felszámolással szűnik meg, ezzel veszélyeztetve a többi vállalatot. A felszámolás mellett a kényszertörlések aránya is gyakori. Az agrárcégek megszűnési típusainak aránya (Opten Informatikai Kft.)  
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!