Készülhetnek a bankok: ügyféldömping jön

agrarszektor.hu
Tízből hat agrárvállalkozás tervez beruházást a közeljövőben, és többségük még a Növekedési Hitelprogramból (NHP) is részesedne, amelyet 2016-tól fokozatosan kivezet a piacról a jegybank - derül ki az Erste Bank felméréséből. A vállalkozások harmada már a következő hónapokban igényelné a hitelt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az agrárvállalkozások 60 százaléka tervez beruházást a közeljövőben, csaknem 34 százalékuk már a következő hónapban banki hiteligényléssel számol - állapította meg az Erste Bank felmérése, amely a mezőgazdasági szereplők fejlesztési terveit térképezte fel. A 200 agrárcég megkérdezésével készült kutatásból kiderül: a szereplők 52 százaléka a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjával is számol fejlesztési tervei megvalósításakor.

Utóbbi érdeklődésben szerepet játszhat az is, hogy a jegybank 2016-tól fokozatosan kivezeti a növekedési hitelprogramot - áll a pénzintézet közleményében. A hitelprogram csaknem két éve nyújt olcsó forrást a hazai gazdaság szereplőinek, a kezdeményezés során rossz hitelek kiváltására és fejlesztésekre, beruházásokra egyaránt rendelkezésre állt a bankoknál több százmilliárdnyi friss jegybanki tőke. A program várható kivezetése, az alacsony kamatkörnyezet és a magyar gazdaság legfrissebb makroadatai vélhetően együttesen járulnak hozzá ahhoz, hogy a fejlesztéseknél a cégek - így az agrárszereplők is - számolnak az NHP bevonásának lehetőségével is.

A felmérés adatai szerint azonban a beruházási kedv nem egyenletesen oszlik meg: míg például Tolna megyében minden válaszadó tervez valamilyen fejlesztést, az ebből a szempontból leggyengébbnek számító Heves megyében ennél jóval kedvezőtlenebb az arány. Régiós szinten a nyugati országrész a lelkesebb, az agrárvállalkozások beruházási kedve a Dunántúlon nagyobb. A nyugat-dunántúli és a közép-dunántúli régióban a megkérdezettek többsége válaszolt úgy, hogy rövid időn belül beruházásba kezd. Itt Győr-Moson-Sopron és Fejér megye a legélénkebb beruházási szereplő, előbbiben 77, utóbbiban 67 százalék tervez fejlesztést. A dél-dunántúli régió fejlesztési potenciálja egyenletesen erősnek számít, ám a keleti országrészben némileg lanyhább, bár az észak-alföldi régióban még így is erős közepesnek mondható a beruházási kedv.

Csökkenő mezőgazdasági árszintek
Az agráriumban az elmúlt években először a növénytermesztésben, majd az állattartásban alakultak ki olyan felvásárlási árak, amelyekkel a mezőgazdasági szereplők már jelentős pénzügyi eredményeket értek el. Az utóbbi időben ugyanakkor ezek az árszintek sokat csökkentek, miközben az input anyagok árai növekedtek. Az agárolló időszakos nyílása még fontosabbá teszi a gazdálkodók számára a hatékonyságjavító beruházásokat.

Az Erste Bank jelentős szerepet kíván játszani az ágazat finanszírozásában - mondta a felmérés kapcsán Kálmán László, a pénzintézet kis- és középvállalati igazgatója. Az agrárium perspektivikus ágazat, ráadásul a mezőgazdaság finanszírozásában a kockázati költségek alacsonyabbak más ágazatokkal összehasonlítva, ezért az Erste Bank is jelentős energiát fektet agrárkompetencia-központjának fejlesztésére - tette hozzá a közlemény szerint az igazgató.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?