2022. május 24. kedd Eszter, Eliza

Hírek - Agrárpénzek

Készülhetnek a bankok: ügyféldömping jön

Tízből hat agrárvállalkozás tervez beruházást a közeljövőben, és többségük még a Növekedési Hitelprogramból (NHP) is részesedne, amelyet 2016-tól fokozatosan kivezet a piacról a jegybank – derül ki az Erste Bank felméréséből. A vállalkozások harmada már a következő hónapokban igényelné a hitelt.
 
 

Az agrárvállalkozások 60 százaléka tervez beruházást a közeljövőben, csaknem 34 százalékuk már a következő hónapban banki hiteligényléssel számol – állapította meg az Erste Bank felmérése, amely a mezőgazdasági szereplők fejlesztési terveit térképezte fel. A 200 agrárcég megkérdezésével készült kutatásból kiderül: a szereplők 52 százaléka a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjával is számol fejlesztési tervei megvalósításakor.

Utóbbi érdeklődésben szerepet játszhat az is, hogy a jegybank 2016-tól fokozatosan kivezeti a növekedési hitelprogramot – áll a pénzintézet közleményében. A hitelprogram csaknem két éve nyújt olcsó forrást a hazai gazdaság szereplőinek, a kezdeményezés során rossz hitelek kiváltására és fejlesztésekre, beruházásokra egyaránt rendelkezésre állt a bankoknál több százmilliárdnyi friss jegybanki tőke. A program várható kivezetése, az alacsony kamatkörnyezet és a magyar gazdaság legfrissebb makroadatai vélhetően együttesen járulnak hozzá ahhoz, hogy a fejlesztéseknél a cégek – így az agrárszereplők is – számolnak az NHP bevonásának lehetőségével is.

A felmérés adatai szerint azonban a beruházási kedv nem egyenletesen oszlik meg: míg például Tolna megyében minden válaszadó tervez valamilyen fejlesztést, az ebből a szempontból leggyengébbnek számító Heves megyében ennél jóval kedvezőtlenebb az arány. Régiós szinten a nyugati országrész a lelkesebb, az agrárvállalkozások beruházási kedve a Dunántúlon nagyobb. A nyugat-dunántúli és a közép-dunántúli régióban a megkérdezettek többsége válaszolt úgy, hogy rövid időn belül beruházásba kezd. Itt Győr-Moson-Sopron és Fejér megye a legélénkebb beruházási szereplő, előbbiben 77, utóbbiban 67 százalék tervez fejlesztést. A dél-dunántúli régió fejlesztési potenciálja egyenletesen erősnek számít, ám a keleti országrészben némileg lanyhább, bár az észak-alföldi régióban még így is erős közepesnek mondható a beruházási kedv.

Csökkenő mezőgazdasági árszintek
Az agráriumban az elmúlt években először a növénytermesztésben, majd az állattartásban alakultak ki olyan felvásárlási árak, amelyekkel a mezőgazdasági szereplők már jelentős pénzügyi eredményeket értek el. Az utóbbi időben ugyanakkor ezek az árszintek sokat csökkentek, miközben az input anyagok árai növekedtek. Az agárolló időszakos nyílása még fontosabbá teszi a gazdálkodók számára a hatékonyságjavító beruházásokat.


Az Erste Bank jelentős szerepet kíván játszani az ágazat finanszírozásában – mondta a felmérés kapcsán Kálmán László, a pénzintézet kis- és középvállalati igazgatója. Az agrárium perspektivikus ágazat, ráadásul a mezőgazdaság finanszírozásában a kockázati költségek alacsonyabbak más ágazatokkal összehasonlítva, ezért az Erste Bank is jelentős energiát fektet agrárkompetencia-központjának fejlesztésére – tette hozzá a közlemény szerint az igazgató.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben