2020. december 5. szombat Vilma

Hírek - Agrárpénzek

Kevés a vágás, csökken az ár

Nem érzékelik az alacsonyabb alapanyagárakat a vásárlók, holott tizenöt százalékkal esett az élő sertés felvásárlói ára – tudósított a Tolnai Népújság. Magyarországon a feldolgozókhoz kerülő sertésekből minden harmadik importból származik. 30%-kal kevesebb sertést vásároltak fel idén mint tavaly ráadásul a vágások mennyisége is 25%-kal esett – adta hírül az AKI.
 
 

2009 májusában még 420 forint volt az élő sertés kilója, ma már csak 300 forintra tehető, ez természetesen csak nagy termelőkre vonatkozik, tőlük a feldolgozók elvárják, hogy 55 hússzázalék feletti sertést állítsanak elő nagy tételben.

A helyzeten nem segít, hogy az alapanyag külföldről jóval olcsóbban szerezhető be, mivel a kintiek alacsonyabb költségekkel és jobb támogatási rendszerrel dolgoznak. A fő import országainak Dánia illetve Hollandia mondható.

Soltész Gyula, a Naki Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója a lapnak elmondta, hogy a cég jelenleg 40 forintot bukik kilónként a sertéstartáson, ráadásul spórolási lehetőségeikből is kifogytak, hiszen a takarmányra szükség van, és ez a költségek közel 60%-át jelenti, mivel felment az ára. A takarmányok tonnájáért már 50 és 60 ezer forint közötti összegeket is elkérnek.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu