2019. október 22. kedd Előd

Hírek - Agrárpénzek

Kevesebb lesz idén az akácméz

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei akácosok fagykára miatt idén az akácméz kevesebb, becslések szerint feleannyi lesz, mint tavaly – nyilatkozta Kovács Csaba, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) térségi szaktanácsadója.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A méhek által gyűjtött akácméz tavaly méhcsaládonként 25-30 kg volt, idén ez várhatóan mindössze 15-20 kg lesz, a vándorhelyek állapotától, a fagykár mértékétől függően.

A februári és áprilisi mínuszok a legnagyobb kárt a nyírségi és a beregi akácosokban okozták.

A virágporgyűjtés az elkövetkezendő időszakban kezdődik, azonban a jelenlegi csapadékos, hűvösebb idő nem kedvez a méhek munkájának, összességében pedig sajnos jóval kevesebb virág nyílik a megyében. A méhcsaládok számát 90 000-re becsülik a megyében, így várhatóan 13500-18000 mázsa akácméz begyűjtése várható a szabolcsi méhészeknél - írja az Agromonitor.

Kovács Csaba kitért a repce problémájára is, miszerint idén az elvetett repcemag mindössze 30-40 százalékát tudják majd learatni, így az innen származó virágméz mennyisége is jócskán megcsappan majd.

Pontosabb adatokat két hét múlva várhatunk.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu