Kevesen gondolták volna, hogy ők mentették meg az idei évet

agrarszektor.hu
Nyolc százalékkal csökkent az idén a mezőgazdaság bruttó hozzáadott értéke előző évi, változatlan áron, de folyó áron számítva nem változott. Ennek oka, hogy a mennyiségi csökkenést a felvásárlási árak növekedése kompenzálta. Az idén a növénytermelés szűkült, az árak viszont itt nőttek. Az állattenyésztés volumene ugyanakkor nőtt, de az árak ebben az ágazatban estek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A növénytermesztés kibocsátásának volumene 8,6%-kal csökkent az első előzetes adatok szerint 2015-ben - közölte a KSH. Jelentősen, 30%-kal visszaesett a kukoricakibocsátás: a csökkenés egyrészt a magas előző évi bázissal, másrészt a növények számára kedvezőtlen száraz időjárással magyarázható. A főbb kalászosok volumene (a zab kivételével) azonban emelkedett, így összességében a gabonafélék kibocsátása 14%-kal mérséklődött. Az ipari növények kibocsátása 6,4%-kal csökkent, főként a repce, a dohány és a cukorrépa alacsonyabb volumene miatt. A takarmánynövények volumene 11, a burgonyáé 15%-kal csökkent, a kertészeti termékeké viszont 2,9%-kal bővült. A gyümölcstermés volumene 4,3%-kal csökkent, 26%-os drágulás mellett.

Az élő állatok kibocsátása ugyanakkor 6,7, az állati termékeké 3,5%-kal bővült, ezért az állattenyésztés teljes termelési volumene összességében 5,6%-kal emelkedett. Így az ágazat teljesítménye - a növényi termékek áremelkedése mellett - jelentős szerepet játszott abban, hogy a mezőgazdaság idei teljesítménye nem csökkent durván. A baromfi, a sertés, a szarvasmarha, az állati termékek közül pedig a tej kibocsátása is nőtt, de a felvásárlási árak csökkenése az állattenyésztési eredményeket rontotta. Főleg a tej jelentős áresése mérsékelte az egész termékcsoport árszínvonalát, de a sertés- és a baromfiárak is gondot okoznak.

Összességében a mezőgazdaság bruttó hozzáadott értéke előző évi áron 8,0%-kal csökkent, folyó áron nem változott a KSH szerint. A volumen 3,1%-os csökkenését az árak 3,6%-os emelkedése kompenzálta. Utóbbi a növénytermesztést érintette elsősorban, mivel a termékcsoporton belül 7,5%-os volt a drágulás, az állatok és állati termékek árszínvonala ezzel szemben 1,9%-kal mérséklődött.

A folyó termelőfelhasználás volumene és árindexe is csak kissé emelkedett az első adatok alapján. A ráfordítások közül csak a takarmányok és az igénybe vett mezőgazdasági szolgáltatások felhasználása bővült.

A mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 2,5%-kal nőtt. A termelési tényezők jövedelme 2,8, a vállalkozói jövedelem 5,9%-kal alacsonyabb volt. A termelési tényezők munkaerőegységre jutó reáljövedelme ("A" mutató) 6,7%-kal csökkent.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?