Kiderült: főleg élelmiszeripari cégek élnek a beruházástámogatási lehetőséggel

Kiderült: főleg élelmiszeripari cégek élnek a beruházástámogatási lehetőséggel

MTI
A külügyi és külgazdasági tárca versenyképességi programjára több mint 30 iparágból érkeztek pályázatok. Ezúttal két élelmiszeripari vállalat vehette át a támogatói okiratát.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium versenyképesség-növelő támogatási programjában résztvevő vállalatok több mint 30 iparágban tevékenykednek, ezek közül kiemelkedik az élelmiszeripar, ugyanis a legtöbb beruházási szándék (122) ebből az ágazatból érkezett - mondta a külgazdasági és külügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján. Szijjártó Péter hozzátette, a programban 806 vállalat vesz részt, amelyek 377 milliárd forintnyi beruházás megvalósítását vállalták. A fejlesztéseknek köszönhetően 143 618 munkahelyet tudnak megvédeni.

Kedden újabb három cég vehetett át támogató okiratot a minisztériumban. A Hajdúhús 2000 Kft. 574,54 millió forintos beruházása 287,27 millió forint állami támogatást kap. A Zwack Unicum Likőripari és Kereskedelmi Nyrt. 212,08 millió forint értékű beruházásához a magyar állam 106,04 millió forinttal járul hozzá. (A harmadik a Semler Cipőipari Gazdasági Szolgáltató Kft.)

Papp István, a Hajdúhús 2000 Kft. ügyvezető igazgatója, elmondta, a 22 évvel ezelőtt családi vállalkozásként megalakult társaság sertések vágásával és kiváló minőségű sertéshústermékek előállításával foglalkozik. A mostani beruházás technológiai fejlesztésre és a vállalat exportpiacainak bővítésére szolgál, kiemelt céljuk, hogy be tudjanak lépni a kínai piacra. Frank Odzuck, a Zwack Unicum vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalat legfőbb exportpiacai: Olaszország, Németország és a Magyarországgal szomszédos országok. Magyarországon három telephellyel rendelkeznek: Budapesten zajlik az unicum, Kecskeméten a pálinka gyártása, Dunaharasztiban pedig a csomagolóüzem található. A mostani beruházás a csomagolóüzem bővítéséhez, azon belül a második gépsor kialakításához ad segítséget. Így emelkedni tud a cég termelése és exportja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?