Kiderült: ezért éri meg járványvédelmi beruházásokra támogatást igényelni

Kiderült: ezért éri meg járványvédelmi beruházásokra támogatást igényelni

agrarszektor.hu
Akár a beruházási költség felét, de legfeljebb 30 millió forint támogatást igényelhetnek a Vidékfejlesztési Program terhére azok a gazdálkodók, akik baromfi- vagy sertéstelepeik járványvédelmét erősítenék. A különböző járványos állatbetegségek megjelenésének kockázata számos technológia bevezetésével csökkenthető, a támogatás alapvető célja ezen megoldások beszerzésének, kiépítésének elősegítése. A pályázat részleteit a Deloitte agrárszakértői foglalták össze.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Bár az utóbbi hetekben, hónapokban a figyelem nagy része a humán koronavírus nyomán kialakult pandémiás intézkedésekre helyeződött, nem szabad megfeledkezni a haszonállatok egészségéről sem, a gazdák számára ugyanis komoly problémát jelent az afrikai sertéspestis és baromfiinfluenza elleni védekezés, mondta Baranyi Gábor, a Deloitte agrár- és élelmiszeripari üzletágának igazgatója.

A Vidékfejlesztési Programban most kiírt pályázat célja a baromfi- és sertéstartó telepek járványvédelmi fejlesztéseinek támogatása. Ilyen - és hasonló - támogatások terén fontos, hogy a pályázók ne csupán a kiírás feltételeinek való megfelelésre koncentráljanak, hanem törekedjenek arra, hogy a beruházások minél inkább hozzájáruljanak a felhívással kapcsolatos stratégiai célok eléréséhez.

A termelőknek érdemes megkülönböztetniük az alapvető és a hazai környezetben innovatívnak tekinthető fejlesztéseket. A gazdálkodóknak természetesen a működésüket jelenleg jellemző fejlettségi szint függvényében eltérő jellegű beruházásokra lehet szükség. Alapvető fejlesztéseknek tekinthetőek többek között:

  • Kiléptető és beléptető kapuk felújítása;
  • Fekete-fehér öltözők felújítása, korszerűsítése;
  • Fiaztatók, kocaszállások és hizlalda megfelelő elszeparálása, közlekedők korszerűsítése (sertés esetén);
  • Takarmánykiosztók áthelyezése, fejlesztése (baromfi esetén);
  • Szellőzők, átjárók felújítása;
  • Fertőtlenítők és hulladékégetők modernizálása.

Bár a termelők egy része a fenti infrastruktúraelemekben már jelenleg is előrehaladott gyakorlatot folytat, számukra is releváns lehet a pályázat, hiszen a felhívás célrendszeréhez illeszkedhet például egy olyan beruházás, amely modern technológiák, érzékelők segítségével (kamerás vagy mozgásérzékelő rendszerek) követi nyomon a termelésben résztvevők tevékenységét, mondta Fábián Tamás, a Deloitte agrár- és élelmiszeripari üzletágának vezető szakértője.

A pályázati felhívás részletei ezen a linken érhetőek el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?