2021. szeptember 22. szerda Móric

Hírek - Agrárpénzek

Kié az adat? Túl sok nagy játékos áll a gazdával szemben

Mennyire biztonságos a "felhőre", az államra, egy integrátorra, vagy szaktanácsadóra bízni adatainkat? Ez érthető módon sokakat aggaszt, ezért a zárt információs rendszereket preferálják a gazdák. Ám van, amikor a szolgáltatás érdekében külsősöknek kell átengednünk az adatot.
 
 

Mint arról korábban már írtunk, a Föld Barátai arra az Európai Bizottság figyelmét, hogy az EU afelé tart, hogy példátlan mértékben lehetővé tegye a mezőgazdasági adatok koncentrációját. Most egy kicsit más aspektusból közelítjük meg a témát.

A digitális gazdálkodás elviekben a termelési folyamatot optimalizálja, ugyanakkor a mezőgazdasági termelőket "adatgyűjtőkké" alakítja. Ha nem szabályozza az unió, hogy kié az adat, akkor ez az adatkincs rossz kezekbe is kerülhet. 2017-ben egy európai parlamenti tanulmány is rámutatott arra, hogy "azok, akik az adatok birtokában vannak, kontrollálhatják ezeket, és ezekre alapozva a mezőgazdaságból származó jövedelem jelentős része hozzájuk áramolhat.

Folyamatos az adatáramlás (Forrás: gettyimages.com)

Olyan vállalatok is beléptek a digitális piacra, amelyek az inputanyagokat szolgáltatják a termeléshez. Míg a gépgyártók a kijuttatott vegyianyagok csökkentését ígérik a precíz megoldásokkal, kérdéses, hogy a vegyianyag-forgalmazók szoftverei, applikációi is ezt teszik-e? A nagy piaci szereplők az adatokat felhasználva tulajdonképpen a termelés minden terén beavatkozhatnak a gazdák döntéseibe, és számukra kedvezőbb irányba terelhetik őket. Az adatok lehetővé teszik az árak torzítását is, ami végeredményben az élelmiszer-biztonságra is kihat.

Csakhogy az EU maga is használni akarja ezeket az adatokat, ezért nem valószínű, hogy túl szigorú szabályokat dolgozna ki a védelmükre.

Ugyanis a digitális adatok révén egyszerűen követhetővé válik a termelési folyamat, így az is, hogy a gazdálkodó betartotta-e azokat a követelményeket, amelyek teljesítéséért támogatást kap. Súlyos eurómilliárdokról van szó, a közpénz elköltése pedig olyan közügy, ami felülírja a magánérdekeket.

Címlapkép. shutterstock

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu