Kié az adat? Túl sok nagy játékos áll a gazdával szemben

Kié az adat? Túl sok nagy játékos áll a gazdával szemben

agrarszektor.hu
Mennyire biztonságos a "felhőre", az államra, egy integrátorra, vagy szaktanácsadóra bízni adatainkat? Ez érthető módon sokakat aggaszt, ezért a zárt információs rendszereket preferálják a gazdák. Ám van, amikor a szolgáltatás érdekében külsősöknek kell átengednünk az adatot.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Mint arról korábban már írtunk, a Föld Barátai arra az Európai Bizottság figyelmét, hogy az EU afelé tart, hogy példátlan mértékben lehetővé tegye a mezőgazdasági adatok koncentrációját. Most egy kicsit más aspektusból közelítjük meg a témát.

A digitális gazdálkodás elviekben a termelési folyamatot optimalizálja, ugyanakkor a mezőgazdasági termelőket "adatgyűjtőkké" alakítja. Ha nem szabályozza az unió, hogy kié az adat, akkor ez az adatkincs rossz kezekbe is kerülhet. 2017-ben egy európai parlamenti tanulmány is rámutatott arra, hogy "azok, akik az adatok birtokában vannak, kontrollálhatják ezeket, és ezekre alapozva a mezőgazdaságból származó jövedelem jelentős része hozzájuk áramolhat.

Folyamatos az adatáramlás (Forrás: gettyimages.com)

Olyan vállalatok is beléptek a digitális piacra, amelyek az inputanyagokat szolgáltatják a termeléshez. Míg a gépgyártók a kijuttatott vegyianyagok csökkentését ígérik a precíz megoldásokkal, kérdéses, hogy a vegyianyag-forgalmazók szoftverei, applikációi is ezt teszik-e? A nagy piaci szereplőkaz adatokat felhasználva tulajdonképpen a termelés minden terén beavatkozhatnak a gazdák döntéseibe, és számukra kedvezőbb irányba terelhetik őket. Az adatok lehetővé teszik az árak torzítását is, ami végeredményben az élelmiszer-biztonságra is kihat.

Csakhogy az EU maga is használni akarja ezeket az adatokat, ezért nem valószínű, hogy túl szigorú szabályokat dolgozna ki a védelmükre.

Ugyanis a digitális adatok révén egyszerűen követhetővé válik a termelési folyamat, így az is, hogy a gazdálkodó betartotta-e azokat a követelményeket, amelyek teljesítéséért támogatást kap. Súlyos eurómilliárdokról van szó, a közpénz elköltése pedig olyan közügy, ami felülírja a magánérdekeket.

Címlapkép. shutterstock

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?