Kifakadtak a románok: ne csak az erdélyi gazdák kapjanak milliárdokat a magyar kormánytól

agrarszektor.hu
A román kormány álláspontja világos az ügyben: nem tetszik neki, hogy Budapest milliárdos támogatásban részesíti az erdélyi gazdálkodókat. Bukarest szerint ez az etnikai megkülönböztetés iskolapéldája.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A román külügyminisztérium figyelmeztette Magyarországot az erdélyi gazdálkodóknak nyújtott "masszív" támogatások miatt. A minisztérium szerint Budapest etnikai alapon osztogat pénzeket egy idegen országban. De ha már a magyar kormány ragaszkodik hozzá, hogy támogatásban részesítse a romániai termelőket, akkor azt nemzeti hovatartozásra való tekintet nélkül tegye. Vagyis jusson a román gazdáknak is a magyar forintokból.

A minisztérium hangsúlyozta, hogy ebben a kérdésben nincs kétoldalú megállapodás Románia és Magyarország között, Bukarest nem jelezte egyetértését a programmal, amelyen keresztül a budapesti kormány több tízmillió euróval finanszírozza az erdélyi gazdákat. A szaktárca jelezte Magyarországnak, hogy "ez a fajta gazdasági segítségnyújtás túlmutat azon, amelyet egy állam egy másik ország területén élő kisebbségének a nemzetközi szabályok szerint nyújthat". Ilyen intézkedéseket csak a román állam beleegyezésével és etnikai megkülönböztetés nélkül lehet végrehajtani - írta a romania-insider.com. a g4media.ro-ra hivatkozva.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33