Kifizetik az elmaradt cukortámogatást

agrarszektor.hu
Saját költségvetéséből fizeti ki a Vidékfejlesztési Minisztérium azt a 240 millió forintos elkülönített cukortámogatást, amit 2006-ban az akkori jogszabályok miatt 300 gazda nem kapott meg.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az akkori kormány mulasztása miatt 2006-ban 300 cukorrépa-termelő esett el a cukortámogatástól, mivel a hazai jogi környezet nem tette lehetővé a forrásokhoz való hozzájutást. A pórul járt gazdák az Európai Bírósághoz fordultak, az Uzonyi József termelő keresete miatt "Uzonyi-ügyként" elhíresült jogvitában pedig a testület 2010-ben nekik adott igazat. Uzonyi, ahogy a több más gazda is integrátor útján szállította be a megtermelt cukorrépát, emiatt azonban a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elutasította támogatási kérelmüket. Egy akkori rendelet értelmében ugyanis csak annak járt ez a pénz, aki saját maga szállította be feldolgozásra a terményt, így nem kérhettek támogatást a szállítási joggal nem rendelkező termelők, de az integrátor sem, hiszen ő meg a szükséges SAPS jogosultságnak volt híján.

2010-es ítéletében az Európai Bíróság ítéletében a gazdáknak adott igazat, megállapították, hogy a nemzeti szabályozás nincs összhangban az uniós rendelet hátrányos megkülönböztetést tiltó rendelkezéseivel. Az elmaradt cukortámogatást azonban mindeddig nem kapták meg a termelők, ezt a Vidékfejlesztési Minisztérium mai közleménye szerint most saját forrásaiból, kamatokkal együtt fizeti ki. A pénzt minden érintett termelő megkapja függetlenül attól, hogy van-e jogerős ítélet a kezében vagy nincs.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?