2020. július 4. szombat Ulrik

Hírek - Agrárpénzek

Kimagaslóan sikeres a román aratási szezon

A romániai gazdák sikeres aratási időszakot tudhatnak a hátuk mögött: minden előrejelzéssel dacolva, a vártnál sokkal jobb terméshozamot értek el.
 
 

Romániában augusztus közepéig a gabona és a zöldségfélék mennyisége is jóval a becsült értékek felett alakult – ezt láthatjuk a mezőgazdasági tárca (MADR) legfrissebb adataiból. 

A mintegy 1955 millió hektáron learatott búza mennyisége meghaladta a 7127 millió tonnát, ami 30 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest és több mint 6 százalékkal múlja felül az MADR előrejelzéseit.

A már 99 százalékosan befejezett aratási adatok szerint a hektáronkénti hozam a korábban becsült 3394 kilogrammhoz képest 3645 kilogramm volt. A malomipari cégek egy tonna búzáért jelenleg 195 eurót fizetnek, a kereskedők 170 euróért veszik tonnáját a jó minőségű gabonának.
Az őszi árpa 7 százalékkal múlta felül a becsléseket 198 ezer hektáron összesen 712,6 ezer tonnát arattak le belőle. Az idei haszonnövénytermés tehát rekordmennyiségű, minőségben is a tavalyi felett áll, összértéke pedig megközelítőleg 10-12 milliárd euró.

Az olajrepce átlagos terméshozama is meghaladta az 1985 kilogrammot, összesen pedig 758 tonnányit arattak le, a kedvező időjárásnak köszönhetően.


Zöldség-gyümölcs


A MARD úgy jósolja, idén a zöldséghozam is 11 százalékos növekedést fog produkálni a tavalyihoz képest, és eléri majd a 3,49 millió tonnát.
Már az első félévben jóval több paradicsom termett a múltévhez képest (81 ezer tonna), fehérkáposztából 89,8 ezer tonna, gyökeres növényekből pedig közel 22,8 ezer tonna termett.

Gyümölcs szinten nem annyira kedvező a helyzet, idén ugyanis kevesebb termett (1,385 millió tonna), és hiába jó minőségű, nem könny a értékesítés, mert rengeteg az olcsó import argentín és török áru. (Érdekesség, hogy a román gyümölcsfogyasztás jóval az uniós átlag alatt marad.)

Hivatalos adatok szerint Románia az év első öt hónapjában 242,8 ezer tonna zöldséget és gyümölcsöt importált 104,4 millió euró értékben. 

A kivitel viszont alig haladta meg a 11,6 ezer tonnát, az elsősorban az orosz, az ukrán és a moldovai piacra exportált zöldség és gyümölcs értéke 6 millió euró volt - írja a napi.hu

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu