2022. május 26. csütörtök Fülöp, Evelin

Hírek - Agrárpénzek

Kína édesen szereti: rekord kereslet a cukor iránt

Több mint egy hónappal korábban kezdte meg Kína az állami cukorkészletek szezonális értékesítését, miután a termény ára rekord magasságokba kezdett emelkedni.
 
 

Az ország Kereskedelmi Minisztériuma közölte, hogy már pénteken 210 ezer tonna cukrot bocsát értékesítésre, több mint hónappal korábban, mint a 2009-2010-es gazdasági évben.

A döntés mögött az áll, hogy a fehér cukor ára rekord magasságokba szökött a Zhengzhou Árutőzsdén. Egy kontraktus májusi szállítású cukor ára elérte a 6252 jüant (186 855 forint).

Londonban ezzel szemben a májusi cukor ára 0,5 százalékponttal, tonnánként 648 dollárra (128 926 forint) esett.

Kínában a pamut, és néhány határidőre a kukorica ára is rekord árakat döntöget, csakúgy mint a szója, mely 2 éves csúcson áll, köszönhetően az egyre növekvő belső keresletnek, mellyel a termelők nem képesek lépést tartani.

Kínálati oldalon is nagy a nyomás

Az egyre növekvő kereslet mellett a termelésben tapasztalható kiesések is árfelhajtó erőként hatnak. Az USA mezőgazdasági minisztériumának pekingi kirendeltsége azt becsüli, hogy az idei gazdasági évben 2,4 millió tonna cukor előállítása várható, amely még akkor is elmarad a kereslettől, ha az ország a teljes importkvótáját kihasználva 1,95 millió tonnát importál, 15 százalékos vámteher mellett.

Az e fölötti importmennyiséget 50 százalékos vám terheli, bár Kína WTO-hoz történt csatlakozása óta még soha nem használta ki teljes kvótáját.

Az állami készletek igen nagy része már értékesítésre került, mivel egyes régiókban, ahol nádat termesztenek a rossz időjárás megsarcolta a termést, másutt pedig a gazdák cukorrépáról gabonatermesztésre tértek át, utóbbiak drágulása miatt.

A kínai kormány 1,7 millió tonna cukrot adott el a 2010-11-es tartalékokból a múlt december óta megrendezett 8 árverés során.

A helyettesítők is drágulnak


Az áremelkedés hatására a cukorhelyettesítő termékek, így a szaharin iránti kereslet is megnőtt. Szaharinból az ország 15 400 tonnát termel, főként exportra.

A keményítő alapú cukorhelyettesítők iránti kereslet is várhatóan emelkedni fog: az idei évre 30 százalékot jósolnak.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben