2021. május 7. péntek Gizella

Hírek - Agrárpénzek

Kína képes ellátni kukorica piacát - valóban?

Kínában, a világ fő kukorica-piacán az év második felében nem számítanak a termény drágulására, mivel a keresleti és kínálati oldal közel egyensúlyban van – jelentették be a negyedik Nemzetközi Kukorica Konferencián (ICIC) Kínában.
 
 

A szerdán megnyitott konferencián felszólalt Kína gabonaügyi hivatalának igazgatóhelyettese, aki elmondta, hogy országa szinte az összes gabonaféléből képes az önellátásra, sőt, némi felesleget is termelnek, egyedül szójababból szorulnak importra.

A kínai statisztikai hivatal (NBS) júliusi adatai szerint nyári gabonából – amely az összes termelt gabona közel egynegyedét adja – idén 123,1 millió tonnát takarítottak be, 0,3 százalékkal kevesebbet a tavalyinál. Ez a csökkenés némi nyomást gyakorolt az őszi mezőgazdasági termelésre, és így az árakra is.

Az árfelhajtó nyomásra reagálva megnövelték az őszi művelésbe vont területek nagyságát, és ha nem jelentkeznek természeti csapások, várhatóan a betakarított mennyiség is emelkedni fog.

Az elmúlt évek stabil termelésének köszönhetően Kínában kukoricából jelentős mennyiségű felesleggel termelnek, ennek ellenére az elmúlt hónapokban emelkedett a termény ára: márciustól májusig jelentős mértékben drágult a kukorica, majd a hatósági intervenció leszorította az árakat. Júniusban azonban az infláció emelkedésére spekulálók miatt ismét drágulni kezdett a kukorica, átlépve a 2100 jüanos (67 ezer forint) tonnánkénti árat.

A hatóságok azonban könnyen úrrá tudnak lenni az árak elszabadulásán, mivel 2008-ban és 2009-ben is jelentős mennyiségű kukorica-készletet halmoztak fel – több, mint 160 millió tonnát termeltek mindkét évben, melyből mindössze 148 milliót fogyasztottak a helyiek tavaly – melyet bármikor piacra tudnak vinni.

Felröppentek azonban a fentieknek ellentmondó hírek is, miszerint a kínai hatóságok által közölt kukorica-termelési adatok túlzóak, köszönhetően a megtermelt mennyiséghez kötött támogatási rendszerüknek, amely a regionális hatóságokat az termelési adatok kozmetikázására ösztönzi - állítják az USA fölművelésügyi hivatalának (USDA) szakemberei a Bloomberg oldalán. 

Az USDA becslései szerint a tavaly betakarított kukorica mennyisége is közel 10 tonnával kevesebb, mint amennyit az NBS állít.

Hazánkban az idén várható kukoricatermés becsült mennyisége 7,4 millió tonna, nagyjából azonos a tavaly betakarított mennyiséggel, míg az idén learatott 3,718 millió tonna őszi búza 16 százalékkal marad el az elmúlt évitől.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu