2021. április 11. vasárnap Leó, Szaniszló

Hírek - Agrárpénzek

Kína mozgatja a kukorica piacot?

Kínának egyelőre igen nagy befolyása van a nemzetközi gabonaárakra: elég egyetlen bejelentés, mely nagyobb mennyiségű gabona importjáról, vagy éppen annak eltörléséről szól, máris több százalékot változnak a világ legnagyobb árutőzsdéin a kurzusok.
 
 

Kína múlthéten bejelentette, mégsem szorul jelentős mennyiségű kukorica importra. Ennek következtében a chicagói tőzsdén közel 1 százalékot esett a kukorica ára, de egyéb termények árára is negatívan hatott a hír. A Commerzbank elemzése szerint azonban csak időszakos lehet a csökkenés, annál is inkább, mert Kínának erősen küzdenie kell az infláció letörése ellen.

Tavaly még Argentínával, a világ legnagyobb kukorica exportőrével folytatott tárgyalásokat Kína, mely több millió tonna gabona behozataláról szólt, mellyel az ázsiai ország az állami tartalékait növelte volna, a helyi gabonaárak befolyásolására.

Egy ekkora ügylet meghiúsulása komoly nyomást jelent a nemzetközi gabonaárakra is.

A Commerzbank elemzői szerint azonban Kína befolyása addig tart, ameddig készletei, melyet néhány elemző már csak 10 millió tonnára taksál. A tartalékok értékesítésével egyelőre erősen lefelé tudja nyomni az árakat az ázsiai ország: tavaly februárban a cukor ára még fontonként 30 cent volt, azonban az állami értékesítések nyomán májusra már csak 13 centet ért. Természetesen az ilyen árbefolyásolás csak időlegesen hat, a cukor ára ismét 30 cent felett jár.

Tavaly Kína már komoly kukorica importra szorult: összesen mintegy 1,5 millió tonna behozatala volt. A mostani magas inflációs környezetben azonban hasonló lépésekre kényszerülhet az ország, amennyiben a banki tartalékok szigorítása nem hozza meg a tőle várt eredményt.

A Commerzbank elemzői szerint ennek ellenére Kína idén is jelentős mennyiségű kukoricát fog importálni, még ha csak az év későbbi szakaszában is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu