Kínozta állatait - Börtönbüntetést kapott

agrarszektor.hu
Halálra éheztette juhait egy hajdúszoboszlói férfi.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Két évre eltiltotta a mezőgazdasági állattartástól és 2 év - 4 év próbaidőre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélte 27 rendbeli állatkínzás bűntette miatt a Hajdúszoboszlói Járásbíróság azt a helyi férfit, aki heteken át nem gondoskodott az állatairól, így azok éhen és szomjan pusztultak.

A hajdúszoboszlói járási ügyészség G. Lászlót gyorsított eljárásban állította bíróság elé, a vádlott ugyanis beismerte tettét, és a bizonyítékok is egyértelműen alátámasztották a bűncselekményt. Sal Ildikó bíró indoklásában kiemelte: hiába a férfi megbánása és beismerő vallomása, azt enyhítő körülményként nem lehet értékelni, hiszen nem a vádlott, hanem a szomszédjai hívták fel a figyelmet a történtekre.

A bíró elmondta: a vádlottnak minden lehetősége meglett volna arra, hogy megfelelően ellássa az állatokat, ahhoz nem kell szakembernek lenni, hogy az ember tudja, táplálék és ivóvíz nélkül az állatok elpusztulnak. Közölte, a vádlott nem alkalmas arra, hogy újra állatokat tartson, ezért a bíróság két évre eltiltotta az állattartástól.

Hajdúszoboszló kerti övezetében a szomszédok március 26-án jelezték, hogy a férfi portája felől szörnyű bűz árad. A rendőrök már csak csontokat és szőrmaradványokat találtak az ólakban. Összesen 26 merinó juh és egy magyar tarka tehén veszett oda, gazdájuk gondatlanságát csak a kutyák élték túl, azok vélhetően az elhullott állatokból táplálkoztak.

Mint kiderült, a férfi nem tudott megküzdeni magánéleti problémájával, ezért január közepe óta a kocsmát járta, az állatairól pedig nem gondoskodott. Az egyéni vállalkozóként állattartással foglalkozó férfi kizárólag italozással töltötte az idejét, és bár többször hallotta a juhok keserves bégetését, majd azt is, hogy végül mind elcsendesedtek, ennek ellenére továbbra sem tett semmit.

Még az ólakból sem engedte ki az állatokat, holott odakint kukoricaszár-kévék és lucernabálák voltak felhalmozva, a táplálék mellett pedig az udvaron összegyűlő természetes csapadékvízből akár maguktól is ivóvízhez juthattak volna az állatok.

A 26 merinó juh és a magyar tarka tehén néhány nap alatt kiszáradt, legyengült, majd elpusztult. Az állatorvos szerint körülbelül egy héten át szenvedhettek a jószágok. A vádlott nem tudott a tettére magyarázatot adni. Az ítélet nem jogerős, bár a vádlott és védője tudomásul vette a döntést, az ügyészség három nap gondolkodási időt kért - közölte a törvényszéki szóvivő.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02