Kinyírják a Bayert? - Egy milliárd dolláros büntetés szerepel a vádiratban

agrarszektor.hu
A handelsblatt.com számolt be róla, hogy mekkora összeg szerepel a Roundup miatt a Monsanto ellen indított, észak-kaliforniai perben. Nem kevesebb, mint egy milliárd dollár a tét, amit most már a Bayernek kellene állnia. A cég részvényei már lejtmenetben vannak, mi lesz most?

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A harmadik amerikai perben, amelyet a glifozát-tartalmú Roundup gyomirtó miatt a Monsanto ellen indítottak, a vádirat szerint nem kevesebb, mint egy milliárd dollárt (290 milliárd forint) követelnek a céget megvásároló Bayertől. A kártérítés igényelt összege egy nagyságrenddel több, mint amennyinek a megfizetésére az eddigi két ítéletben kötelezték a céget (összesen 159 millió dollár).

EZ IS ÉRDEKELHET

"Ez már egy olyan összeg, ami alapvetően megváltoztatja a dolgok állását" - mondta Brent Wisner ügyész szerdán az észak-kaliforniai bíróságon. Az indoklás szerint azért követelnek ekkora összeget, mert úgy látják, hogy a Monsanto manipulálta a tudományos kutatások eredményeit. A felperes házaspár már 70 évesnél is idősebb, mindketten nyirokcsomórákban szenvednek. A betegség okozójának az évtizedeken át használt gyomirtót tartják.

Az ügyészség az elkövetkező napokban dönt arról, hogy a Monsanto - azaz most már a Bayer - bűnös-e a vádpontokban. Ehhez elegendő, ha a 12 esküdtből 9 igennel szavaz. A Bayer eddig cégértékének felét veszítette el a botrányos amerikai vegyipari vállalat miatt, és kérdés, hogy egy ekkora büntetés túlélhető-e.

A német konszern legnagyobb piaci konkurensei 2017. évi bevételük alapján:

  • 1. az amerikai DowDuPont (20,1 Mrd dollár)  
  • 2. a német BASF (18,1 Mrd dollár)
  • 3. a kínai Syngenta/ChemChina (15,2 Mrd dollár)
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03