2022. május 29. vasárnap Magdolna

Hírek - Agrárpénzek

Kinyírják a Bayert? - Egy milliárd dolláros büntetés szerepel a vádiratban

A handelsblatt.com számolt be róla, hogy mekkora összeg szerepel a Roundup miatt a Monsanto ellen indított, észak-kaliforniai perben. Nem kevesebb, mint egy milliárd dollár a tét, amit most már a Bayernek kellene állnia. A cég részvényei már lejtmenetben vannak, mi lesz most?
 
 

A harmadik amerikai perben, amelyet a glifozát-tartalmú Roundup gyomirtó miatt a Monsanto ellen indítottak, a vádirat szerint nem kevesebb, mint egy milliárd dollárt (290 milliárd forint) követelnek a céget megvásároló Bayertől. A kártérítés igényelt összege egy nagyságrenddel több, mint amennyinek a megfizetésére az eddigi két ítéletben kötelezték a céget (összesen 159 millió dollár).

„Ez már egy olyan összeg, ami alapvetően megváltoztatja a dolgok állását" - mondta Brent Wisner ügyész szerdán az észak-kaliforniai bíróságon. Az indoklás szerint azért követelnek ekkora összeget, mert úgy látják, hogy a Monsanto manipulálta a tudományos kutatások eredményeit. A felperes házaspár már 70 évesnél is idősebb, mindketten nyirokcsomórákban szenvednek. A betegség okozójának az évtizedeken át használt gyomirtót tartják.

Az ügyészség az elkövetkező napokban dönt arról, hogy a Monsanto - azaz most már a Bayer - bűnös-e a vádpontokban. Ehhez elegendő, ha a 12 esküdtből 9 igennel szavaz. A Bayer eddig cégértékének felét veszítette el a botrányos amerikai vegyipari vállalat miatt, és kérdés, hogy egy ekkora büntetés túlélhető-e.

A német konszern legnagyobb piaci konkurensei 2017. évi bevételük alapján:

 • 1. az amerikai DowDuPont (20,1 Mrd dollár)  
 • 2. a német BASF (18,1 Mrd dollár)
 • 3. a kínai Syngenta/ChemChina (15,2 Mrd dollár)

 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben