Kis lépések az élelmiszergondok helyreállítására

agrarszektor.hu
A globális élelmiszerválság körüli nemzetközi figyelem újabb erőre kapott. A világ húsz legbefolyásosabb iparával rendelkező országának mezőgazdasági miniszterei megtartották első csúcstalálkozójukat, amely során megegyezés született az élelmiszerkészletek problémáját, és a fő árucikkek magas árát illetően.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A legfontosabb feladat várhatóan egy új információs rendszer létrehozása lesz acélból, hogy felvilágosítást adjon a globális gabonaáramlás- és kereskedés, valamint a gabonatartalékok kapcsán.
Mostanáig számos országban, legjellemzőbben Kínában és Indiában ezeket az információkat állami titokként kezelték. Emiatt mind a kereskedők, mind a kutatók és elemzők panaszkodtak, hogy nincsenek megbízható forrásból eredő nemzetközi statisztikáik, főleg a készleteket illetően.

Habár Kína és India egyaránt beleegyezett az új rendszer bevezetésébe, az még a jövő zenéje, hogy az általuk és a többi ország által szolgáltatott és feltárt információk mennyire lesznek majd pontosak és megbízhatóak. A szakértők nem számítanak arra, hogy ezzel majd meg tudják állítani a főbb élelmiszeripari cikkek árában megfigyelhető körforgást, de úgy gondolják, az elmúlt évek szélsőséges kiszámíthatatlanságán könnyíthet. A konferencián a Világbank elnöke, Robert B. Zoellick üdvözölte az új terveket, különösképp az új információs rendszert, amellyel, ahogy fogalmazott "végre fény derülne az árukészletek titkaira, segítene rendet teremteni, továbbá kiszámíthatóbbá tenni a nemzetközi élelmiszerpiacot."

A tervek közt szerepel egy kísérleti projekt kidolgozása is, amely elkülönítene egy vészhelyzet esetén hozzáférhető globális gabonatartalékot, ami felett a World Food Program rendelkezne.
Érdekképviseleti csoportok panaszkodtak, miszerint a gyűlés több szempontból is gyenge lábakon állt, például mikor a bioüzemanyagokkal kapcsolatban többen szkeptikusan szólaltak fel, a vitát a két igen jelentős bioüzemanyag-gyártó nagyhatalom, az USA és Brazília elbagatellizálta.

A panaszok ellenére a találkozó, lévén az első ilyen alkalom, hogy a mezőgazdasági miniszterek tárgyalnak, igen nagy jelentőséggel bír. Újabb bizonyítéka annak, hogy az élelmiszerkérdés a politikai életben is létfontosságú probléma. A 2007-ig tartó időszakban, amikor is az élelmiszerárakat alacsonyan tudták tartani, a mezőgazdasági fejlesztésekre szánt költségvetés kezelését és kérdését hosszú távon nem vették figyelembe. Most pedig következhet a talpraállás.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?