KITE-sztori: a kormánynak nem kellett a menyasszony

Átmeneti állami tulajdonlással az agrártermelőket hozták volna helyzetbe.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az átmeneti állami tulajdonlás lehetősége is felmerült az eladósorba került nádudvari KITE Zrt.-ben. Az agrarszektor.hu információi szerint a kormány is megvizsgálta az ügyet, de végül lemondott az óriás agrárintegrátor megszerzéséről. Az ideiglenes állami tulajdonlás ideje alatt egyes érdekcsoportok a mezőgazdasági termelőket hozták volna helyzetbe, hogy tulajdonosként a vállalat irányítását maguk a gazdálkodók vehessék át.

Az agrártermelői tulajdonlást forszírozó törekvések álltak azoknak az erőfeszítéseknek a hátterében, amelyek ideiglenes kormányzati szerepvállalást sürgettek az eladósorba került KITE-ben - értesült az agrarszektor.hu. Információink szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) felvetésére a kabinet foglalkozott is az üggyel, de végül lemondott a nádudvari agrárintegrátor megszerzéséről.

Az elképzelések szerint az államnak átmenetileg kellett volna megvásárolnia a KITE részvényeit, közben pedig meg kellett volna erősítenie a cégben most is tulajdonos, illetve üzleti kapcsolatban álló agrártermelőket. Ezután ők vehették volna át a vállalat részvényeit és működtethették volna a kiépített disztribúciós hálózattal és infrastruktúrával bíró társaságot.

Mint ismert, az állam visszalépésével a KITE a Bige Holdinghoz tartozó péti Nitrogénművek Zrt.-vel kötött megállapodást az adásvételi feltételekről, a Bige László érdekeltségébe tartozó, műtrágyagyártással foglalkozó cég pedig letétbe is helyezte a vételárat. A Nitrogénművek a KITE menedzsment és dolgozók tulajdonában lévő, 52 százalékos részvénycsomagért a névérték 18-szorosát fizeti, míg egy 28-29 százalékos, mezőgazdasági termelőüzemek birtokában lévő pakettért a névérték 10-szeresét adja. A "külsős" tulajdonosokhoz tartozó, mintegy 18 százaléknyi fennmaradó részvényt viszont nem vásárolná fel.

Így a péti cég a KITE Zrt.-ért összesen mintegy 18 milliárd forintot fizethet, ez azonban a valóságban jóval kisebb lehet, mert a nádudvari vállalat különböző források szerint 6-12 milliárd forintnyi készpénzt és árukészletet is tartalmaz. Ezért elképzelhető, hogy az óriás agrárintegrátor végeredményben csak mintegy 6 milliárd forintba kerül Bigének.

Búvár Géza, a KITE vezérigazgatója korábban azt nyilatkozta, hogy a Nitrogénművek részvételével beindított adásvételi folyamatot már csak a tulajdonosok akadályozhatják meg. Szakértők szerint azonban a dolgozók nyilvánvalóan elfogadják a 18-szoros ajánlatot, így a KITE-ben kisebbségi tulajdonos mezőgazdasági társaságok kényszerpályára kerülnek. Mivel a Nitrogénművek többségi tulajdonszerzését nem akadályozhatják meg, várhatóan mindannyian beleegyeznek a 10-szeres árba, nehogy eladási pozíciók később tovább romoljanak. Az értékesítés mellett szól, hogy több cégvezető - csakúgy, mint a KITE felső vezetése - időskorú, így a részvények eladása és a "gyors elszámolás" áll inkább érdekében.

Így a Bige-féle tulajdonszerzést végeredményben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) "akaszthatja meg", mivel a tranzakciót a hivatalnak is jóvá kell hagynia. Ha a GVH az adásvételt nem engedélyezné, akkor jöhetnének szóba esetleges új vevők. Ez azért lényeges, mert Bige László KITE-s színrelépése információink szerint ma megosztja az agrárpolitikai köröket, és emiatt egyesek új vevőket látnának szívesen. Ezt az is bizonyítja, hogy az utóbbi időszakban "beindult a nyüzsgés" a cég körül, de - miként Búvár Géza a közelmúltban megerősítette - újabb konkrét vételi ajánlat nem született.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?