2021. november 28. vasárnap Stefánia

Hírek - Agrárpénzek

Kitört a madárinfluenza-járvány - Máris hatalmas károk

Eddig már több mint kétmillió baromfit kellett levágni a terjedő madárinfluenza-járvány miatt Tajvan szigetén. A legfrissebb hírek szerint egy védett madárfaj, a feketearcú kanalas gém egy példánya is a fertőzés áldozatai között van.
 
 

Ez az elmúlt évtized legsúlyosabb madárinfluenza-járványa Tajvanon, és jelentések szerint hatalmas veszteséget okoz. Tizennégy város állattartói- és tenyészői eddig ellenőrzött 655 telepének mindegyikén megtalálták a H5-ös altípus nyomait. Többségük libával foglalkozik, kisebb számban kacsával és csirkével.

Járványmegelőző terveket dolgoznak ki

A sziget hatóságai valamennyi megyét és várost kötelezték a közelgő - február 19-én beköszöntő - holdújévi ünnepi időszakra szóló, a szállításra és értékesítésre is kiterjedő, járványmegelőző intézkedési terv kidolgozására. Ebben az időszakban ugyanis nagy a baromfi és a tojás iránti lakossági kereslet.

Több eset Nyugat-Európában is - Mi egyelőre megúsztuk
Az utóbbi időszakban Nyugat-Európában is több madárinfluenzás esetre bukkantak baromfiállományokban. A fertőzések miatt komoly állattegészségügyi intézkedéseket kellett életbe léptetni az Egyesült Királyságban, Hollandiában és Németországban. Magyarországot ugyanakkor egyelőre elkerülte a járvány.

A 23 milliós sziget öt legsúlyosabban érintett közigazgatási térségében több mint kéttucat farmon végezték el már kényszervágásokat és a fertőtlenítéseket. A szakhatóság az állatvédők korábbi felvetésére kérte, a vágást igyekeznek úgy elvégezni, hogy az a lehető legkisebb fájdalommal járjon az állatok számára.

Az időjárás is kedvezhet a kórokozó terjedésének

A mezőgazdasági, valamint állat- és növényegészségügyi hivatal közleményében azt hangsúlyozta, hogy a közelmúltbéli hidegfrontok csak fokozzák a járvány terjedésének veszélyét. Egyben felhívták a telepek tulajdonosainak figyelmét az állattartásra használt épületek körültekintő szigetelésére és szellőztetésére.

A fogyasztóvédők igyekeznek elérni, hogy a piacon stabilizálódjon a baromfi ára, s - a már tapasztalt jelenség ellenére - azt hangoztatják, hogy egyelőre semmi nem indokolja az áremelést. Az érintett gazdálkodók segélyezésére, kárpótlására, kedvezményes hitelezésére a kormányzat programot léptetett életbe.

A kanalas gémekért is aggódnak

A feketearcú kanalas gémet védők szövetsége sürgős intézkedéseket sürgetett. Jelezték, hogy Tajvanon szeptember és április között körülbelül 1700 ilyen költöző madár telel át minden évben. A szakemberek arra gyanakszanak, hogy az eddig elpusztult egyetlen állat egy másik költöző madárral találkozva fertőződött meg.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó