Kitört a madárinfluenza-járvány - Máris hatalmas károk

MTI
Eddig már több mint kétmillió baromfit kellett levágni a terjedő madárinfluenza-járvány miatt Tajvan szigetén. A legfrissebb hírek szerint egy védett madárfaj, a feketearcú kanalas gém egy példánya is a fertőzés áldozatai között van.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ez az elmúlt évtized legsúlyosabb madárinfluenza-járványa Tajvanon, és jelentések szerint hatalmas veszteséget okoz. Tizennégy város állattartói- és tenyészői eddig ellenőrzött 655 telepének mindegyikén megtalálták a H5-ös altípus nyomait. Többségük libával foglalkozik, kisebb számban kacsával és csirkével.

Járványmegelőző terveket dolgoznak ki

A sziget hatóságai valamennyi megyét és várost kötelezték a közelgő - február 19-én beköszöntő - holdújévi ünnepi időszakra szóló, a szállításra és értékesítésre is kiterjedő, járványmegelőző intézkedési terv kidolgozására. Ebben az időszakban ugyanis nagy a baromfi és a tojás iránti lakossági kereslet.

Több eset Nyugat-Európában is - Mi egyelőre megúsztuk
Az utóbbi időszakban Nyugat-Európában is több madárinfluenzás esetre bukkantak baromfiállományokban. A fertőzések miatt komoly állattegészségügyi intézkedéseket kellett életbe léptetni az Egyesült Királyságban, Hollandiában és Németországban. Magyarországot ugyanakkor egyelőre elkerülte a járvány.

A 23 milliós sziget öt legsúlyosabban érintett közigazgatási térségében több mint kéttucat farmon végezték el már kényszervágásokat és a fertőtlenítéseket. A szakhatóság az állatvédők korábbi felvetésére kérte, a vágást igyekeznek úgy elvégezni, hogy az a lehető legkisebb fájdalommal járjon az állatok számára.

Az időjárás is kedvezhet a kórokozó terjedésének

A mezőgazdasági, valamint állat- és növényegészségügyi hivatal közleményében azt hangsúlyozta, hogy a közelmúltbéli hidegfrontok csak fokozzák a járvány terjedésének veszélyét. Egyben felhívták a telepek tulajdonosainak figyelmét az állattartásra használt épületek körültekintő szigetelésére és szellőztetésére.

A fogyasztóvédők igyekeznek elérni, hogy a piacon stabilizálódjon a baromfi ára, s - a már tapasztalt jelenség ellenére - azt hangoztatják, hogy egyelőre semmi nem indokolja az áremelést. Az érintett gazdálkodók segélyezésére, kárpótlására, kedvezményes hitelezésére a kormányzat programot léptetett életbe.

A kanalas gémekért is aggódnak

A feketearcú kanalas gémet védők szövetsége sürgős intézkedéseket sürgetett. Jelezték, hogy Tajvanon szeptember és április között körülbelül 1700 ilyen költöző madár telel át minden évben. A szakemberek arra gyanakszanak, hogy az eddig elpusztult egyetlen állat egy másik költöző madárral találkozva fertőződött meg.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?