2020. február 27. csütörtök Ákos, Bátor

Hírek - Agrárpénzek

Kiviteli tilalom: háborognak az ukrán gazdák

Ukrajna bejelentette, hogy az elvileg év végén lejáró export kvóta rendszer a 2010/11-es üzleti év végéig érvényben marad. Eközben a gazdálkodók már jogi lépésekkel fenyegetik a kormányt, az exportkorlátozások következtében őket ért anyagi károk miatt.
 
 

A termelők azt állítják, az augusztusban bevezetett kvótarendszer 1,25 milliárd dollárnak megfelelő kárt okozott számukra, így sokan közülük, kereskedőkkel közösen kártérítést követelnének az ukrán agrárminisztériumtól. A tárca ugyanis 2,7 millió tonna gabona exportját engedélyezte év végéig, de kilátásba helyezte a korlátozás gazdasági év végéig történő kitolását.

A kereskedők elvileg október 20. és november 3. között jelentkezhettek a kiviteli kvótákért, azonban az USDA kijevi munkatársa szerint erre „adminisztratív okokból” nem volt lehetőségük. Ezek után a jelentkezési időszakot áttették a november 4-18. közötti időszakra, azonban november 12-re már az összes árpa, búza és kukorica kvótát kiosztották, több mint felét három cég között szétosztva. Az eljárást az Ukrán Gabonaszövetség elnöke, Vladimir Klimenko is erős kritikával illette.

Az Ukrán Agrárszövetség elnöke egyenesen megkérdőjelezte a kvóták jogszerűségét, mondván, a hat éve érvényben lévő agrártörvény értelmében a kormánynak joga korlátozni a gabonakereskedelmet, se belföldön, se külföldön.

A termelők azt állítják, az idén termett 41 millió tonna gabonából és olajos magvakból 16 millió tonnát tudnának a 2010-11-es évben exportálni, ami jóval magasabb, mint amennyit a kormány előreláthatóan engedélyezni fog. Július óta, a korlátozások miatt hozzávetőleg 1,25 milliárd dolláros kár érte őket – állítják a gazdálkodók.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu