Komoly bevételkiesést okozhat a koronavírus a magyar vadgazdálkodásban

Komoly bevételkiesést okozhat a koronavírus a magyar vadgazdálkodásban

MTI
Az elhúzódó koronavírus-járvány a vadgazdálkodás eredményeit is jelentősen visszaveti az elmaradó külföldi vendégvadászok miatt, az erdőgazdálkodási és a vadgazdálkodási feladatokat azonban ellátják az erdészetek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Országos Magyar Vadászkamara a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakértői információi alapján a honlapján közzétett elemzésében kitért arra, hogy a vadásztársaságok legtöbbjénél a külföldiek bérvadászatából (őz, szarvas, vaddisznó) származó jövedelem adja az éves bevétel jelentős részét, a kiesés semmivel sem lesz teljes mértékben pótolható, így komoly likviditási problémák lehetnek, tudhattuk meg az Országos Magyar Vadászkamara MTI-hez eljuttatott közleményéből.

Az őzbakszezon április 15-én indulna, de a meglévő szerződéseket a külföldi szervezőirodák sok esetben már most visszamondják a koronavírus-járvány miatt. Különösen az alföldi vadásztársaságoknál jelenthet óriási problémát, ahol ez az egyetlen jelentős vadászati bevételi forrás. Ráadásul az elmaradó vendégvadászok miatt a csökken a számukra turisztikai szolgáltatást nyújtó falusi vendégházak bevétele is.

A kamara szerint átmenetileg minden olyan hatósági, felügyeleti intézkedést, amely tovább ronthatja a vadászatra jogosultak működési biztonságát, - például a vadvédelmi bírságot, vadkárt, illetéket - minimálisra kell visszaszorítani.
Úgy fogalmaznak, kiemelten kell most segíteni az ágazat szereplőit, hogy a hazai vadászati világkiállítás idejére, 2021 őszére rendezett viszonyok jöhessenek létre, a hazai vadgazdálkodási ágazat stabilan működhessen.

Hrabovszki János, a Békés Megyei Vadászkamara elnöke szerint a megyében lévő 85 vadászati egység éves árbevételének 35-40%-ától, mintegy 500-600 millió forinttól biztosan elesik idén a koronavírus miatt. Az április 15-én induló őzbakvadászatra jellemzően olasz, szlovák, osztrák, német és dán vendégvadászok érkeznek, idén előzetesen az arab országokból is bejelentkeztek, akik a határok lezárása miatt nem fognak megérkezni. A vendéglátóipari egységek leállása miatt a vadhús értékesítés is lényegében leállt, tette hozzá Hrabovszki János, aki azt is közölte, július végén, augusztus elején, az őzüzekedés idején egy hétig, tíz napig még lehet őzbakot vadászni, ha addigra rendeződik a helyzet, némileg javulhatnak a társaságok kilátásai. Ahogyan a szeptemberben induló őzsuta vadásztatás is, amely az árbevétel körülbelül 15%-át adja, jelenthet még bevételt a globális járványhelyzet javulása esetén.

Az árbevétel (az országos vadászati adattár szerint Békés megyében 2018-2019-ben 1 milliárd 862 millió forint volt) körülbelül 30%-át a mezei nyúl adja, ám a 85 helyi társaságból mindössze 20-nak van mezei nyula, annyira lecsökkent az állomány. Itt az a kérdés, hogy a fő felvevő olasz és francia piac ősszel keresi-e majd a magyar mezei nyulat. Ha nem, az további árbevétel kiesést jelent majd, mondta Hrabovszki János.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02