Könnyebb hozzáférés a környezeti és területrendezési adatokhoz

agrarszektor.hu
Április elsejétől használható az az új online informatikai rendszer, mely a környezeti és a területrendezési adatokat együtt, egy térképen jeleníti meg. A két, eddig egymástól függetlenül működő, térkép alapú alkalmazás összekapcsolásával átláthatóbbá és gyorsabbá válik az ügyintézés és a döntéselőkészítés a környezeti és területrendezési területen.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A fejlesztés az elektronikus információszabadság és a nemzetközi Aarhusi Egyezmény elveinek megfelelően a közérdekű adatokhoz való hozzáférést biztosítja. Az új rendszer segítségével bárki számára elérhető, lekérdezhető a környezet állapotára, környezetszennyező üzemekre, települési rendezési tervekre vonatkozó információ. Egyszerűbbé válik az önkormányzatok, cégek, magánszemélyek és társadalmi szervezetek munkája, illetve a hatósági eljárásokban a döntéselőkészítés.

Az interaktív felületen az OKIR (Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer) és a TEIR (Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer) Közép-magyarországi régióra vonatkozó adatait összekapcsolták, és kiegészítették a Budapesti Agglomeráció Területrendezési Tervének adataival. Az április elsején induló alkalmazást a Vidékfejlesztési Minisztérium Informatikai Főosztálya és a VÁTI (Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft.) fejlesztette.

A kialakított rendszer nagymértékben támogatja a társadalmi igényeket és a fenntartható fejlődést, mert közös felületen biztosítja a környezeti állapot vizsgálatához és elemzéséhez szükséges társadalmi, gazdasági és környezeti adatokat. Ezek demográfiai, környezeti (hulladékgazdálkodási, vízminőségi, valamint a levegőre, talajra vonatkozó) és területfejlesztési információkat jelentenek mind szöveges, mind pedig térképi formában.

Az uniós irányelveknek megfelelően a magyar kormány is megfogalmazta azt a célt, hogy a környezeti információkat a nyilvánosság számára egyre bővülő mértékben hozzáférhetővé teszi.

Az OKIRTEIR a http://okirteir.vm.gov.hu/ címen érhető el.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?